DÜNYA
Yayınlanma : 17 Haziran 2026 07:50

Starbucks, Güney Kore'de 2 bin mağazasını kapatırken CEO'sunu da kovdu

Starbucks, Güney Kore'de 2 bin mağazasını kapatırken CEO'sunu da kovdu
Starbucks, Güney Kore'de yaşadığı itibar krizi nedeniyle 2 bin mağazasını kapatma kararı aldı ve CEO'sunu görevden aldı. Kriz, geçmişteki olayları anımsatan bir kampanyadan kaynaklandı.

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden biri olan Starbucks, Güney Kore'deki pazarlama stratejisi nedeniyle büyük bir itibar kriziyle karşı karşıya kaldı. Kullanılan 'tank' ifadesi ve geçmişteki işkence vakalarını anımsatan sloganlar, ülkenin yakın tarihindeki kanlı olaylarla ilişkilendirilince sert tepkilere yol açtı.

sempati mobilya

İTİBAR KRİZİ VE REKABET

Starbucks Kore, 18 Mayıs'ta başlattığı indirim kampanyasıyla dikkat çekti. Ancak bu tarihin, 1980 Gwangju Katliamı'nın yıl dönümüne denk gelmesi, tepkilerin artmasına neden oldu. Kullanılan sloganlar, geçmişte yaşanan acı olayları anımsatarak halkın hafızasında derin izler bıraktı. Starbucks, bu nedenle kampanyayı derhal yayından kaldırmak zorunda kaldı.

YÖNETİM ZAFİYETİ VE KRİZ YÖNETİMİ

Starbucks Kore’nin lisans hakkını elinde bulunduran Shinsegae Group, bu sorunlu sloganın bir yapay zeka aracına danışılarak seçildiğini kabul etti. Şirket içi soruşturmada, kampanyayı onaylayan yöneticilerin gerekli kontrolleri yapmadan imza attığı belirlendi. Tüm bu gelişmelerin ardından Starbucks, 2 binden fazla mağazasını kapatma kararı aldı ve bunun maliyetinin yaklaşık 2,1 milyar won (1,4 milyon dolar) olacağı tahmin ediliyor.