TZOB Başkanı Bayraktar: Üretici ve market fiyatları arasındaki uçurum dikkat çekiyor

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatları arasındaki uçurumun arttığını ve bu durumun tarım sektöründe ciddi sorunlar yarattığını açıkladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayı itibarıyla üretici market fiyatları arasındaki değişimleri değerlendirdi. Bayraktar, bu süreçte en fazla fiyat farkının elma ile ortaya çıktığını belirterek, elmadaki fiyat farkının yüzde 388,5'e ulaştığını ifade etti.
FİYAT FARKLARI VE ARTAN MALİYETLER
Elmadaki bu büyük farklılığa, yüzde 278,6 ile havuç, yüzde 215,3 ile kabak, yüzde 206,5 ile fındık ve yüzde 195,7 ile marul takip etti. Örneğin, üreticide 18 lira 75 kuruş olan elma, markette 91 lira 59 kuruşa satılıyor. Bu durum, üreticinin emeği ile tüketici arasındaki adaletsizliği gözler önüne seriyor.
Pazarın Dönüşümü
Mayıs ayında market fiyatları arasında da dikkat çekici değişimler yaşandı. 36 üründen 22'sinde fiyat artışı, 13'ünde fiyat düşüşü görüldü. Kuru soğan, markette fiyatı en fazla artan ürün oldu. Bayraktar, pazar dinamiklerindeki bu değişimlerin ardında yatan sebepleri de detaylandırdı. İç Anadolu Bölgesi'nde düşük arz, fiyat artışlarının en önemli etkenlerinden biri oldu. Özellikle limon ve havuç gibi ürünlerde arzın azalması, fiyatların yükselmesine neden oldu.
- 16:17Bodrum'da ot temizliği çalışmaları hız kesmeden sürüyor
- 16:07Ege'nin İki Yakası Bodrum ve Kos'ta Kardeşlik Rüzgarı Estirdi
- 15:58Can Polat, son yolculuğuna uğurlandı: Aile bireyleri sinir krizine girdi
- 15:49Gediz Nehri'nde 'kırmızı alarm': Kirlilik can çekişiyor, gelecek tehlikede
- 15:39Honaz kirazı coğrafi işaretle taçlandı, hasat başladı: Dünya pazarlarına yolculuk heyecanı






