Dev ağaçlandırma çabası Çin'i susuzluğa sürükledi mi? 78 milyar ağacın gizli bedeli ortaya çıktı!

Çin'in 78 milyar ağaç dikme programı, su kaynaklarını kritik seviyede azalttı. Bilim insanları, "Yeşil Çin"in bedelinin susuzluk olabileceği konusunda uyarıyor.
Çin'in devasa ağaçlandırma projeleri, ülkenin su kaynaklarını tehlikeye atıyor. Tianjin, Utrecht ve Çin Tarım Üniversitelerinden araştırmacıların ortaklaşa yürüttüğü çarpıcı bir analiz, 'Yeşil Çin' adı altında dikilen milyarlarca ağacın, özellikle ülkenin doğu ve kuzeybatı bölgelerindeki su varlıklarını kritik seviyelere indirdiğini gözler önüne serdi. Bilim insanları, yoğun ağaçlandırmanın 'buharlaşma-terleme' süreciyle topraktan ve bitki örtüsünden su kaybını artırdığına dikkat çekiyor.
HİDROLOJİK DÖNGÜDE CİDDİ BOZULMA
Araştırmacılara göre, otlakların ormanlık alanlara dönüştürülmesi, yerel yağışlarda bir miktar artış sağlasa da, genel su dengesini olumsuz etkiliyor. Nemli hava kütlelerinin Tibet Platosu'na yönelmesi, yoğun nüfusun yaşadığı Doğu Çin'de ciddi bir su sıkıntısı yaşanmasına neden oluyor. Özellikle nüfusun yüzde 46'sının ikamet ettiği kuzey bölgelerinde, toplam su rezervlerinin yalnızca yüzde 20'sinin bulunması, mevcut su krizini daha da derinleştiren bir faktör olarak öne çıkıyor.
ACİL POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART
Çalışmanın yazarları, mevcut ağaçlandırma programlarının hidrolojik döngüdeki bu dramatik değişimleri yeterince dikkate almadığını savunuyor. Bilim insanları, bu hızla devam eden bir yeşillendirme politikasının, bölge genelinde içme suyu ve tarımsal sulama kaynaklarının tamamen tükenmesine yol açabileceği konusunda sert uyarılarda bulunuyor. Projenin gelecekteki adımlarında, bölgesel su dengesinin merkeze alınarak çok daha sürdürülebilir bir planlama yapılması gerektiği vurgulanıyor.
- 07:27Trump: İran'la anlaşma için bir haftaya ihtiyacımız var
- 07:17Epstein'ın 'veda notu' şüpheli bir şekilde ortaya çıktı: Gerçekler aydınlanacak mı?
- 07:07Eylül Tumbar ve Enes Koçak, Derya Bedavacı konserinde el ele görüntülendi
- 06:57Doğal gazda işlem hacmi düştü, referans fiyatlar ne durumda?
- 06:48Spot elektrik fiyatları düştü: İşlem hacmi yüzde 25,7 azaldı





