Van’da 59 yıldır bıçak bileyen 73 yaşındaki Müzbah Cengiz, babasından devraldığı mesleği ile ailesinin geçimini sağlıyor. Cengiz, teknolojinin zanaat üzerindeki etkilerine de tanıklık etti.

BAŞLANGIÇ YILLARI
Genç yaşta babasının yanında bıçak bileyen Cengiz, zamanla terzi ve berber makaslarından lokanta bıçaklarına kadar birçok aletin bileme işlemini gerçekleştirdi. Ailesinin geçimini sağlamak amacıyla çalıştığı yıllarda, Van’da testere bileme işinin oldukça az olduğunu belirten Cengiz, o dönemlerde yoğun talep nedeniyle sürekli çalışmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Babasının ilk ustalardan biri olduğunu vurgulayarak, mesleğin zamanla geliştiğini ve daha fazla ustanın sektöre dahil olduğunu aktardı.

TEKNOLOJİNİN ETKİSİ
Cengiz, iş hayatına başladığı dönemde el çarkıyla çalıştığını ve elektrikli makinelerin henüz yaygın olmadığını açıkladı. 1960-70 yıllarından sonra çarkın kullanıma girmesiyle birlikte bıçak bileme işlemlerinin daha hızlı hale geldiğini dile getirdi. Ayrıca, günümüzde bıçak bileme işinin yanı sıra çocuklarının da bu mesleği öğrenmeye istekli olduğunu belirtti. Ancak, gençlerin işlerine gereken özeni göstermediğini ve rahatlığa alıştıklarını vurgulayarak, geçmişteki zorlukları hatırlattı.










