• ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 23 Ekim 2026 22:36

VW'den 660 bin çalışana maaş dondurma planı iddiası

VW'den 660 bin çalışana maaş dondurma planı iddiası
Volkswagen, yaklaşık 660 bin çalışanının maaşlarını 2030'a kadar dondurmayı planlıyor. Bu durum, enflasyonla birlikte reel gelirde düşüşe neden olabilir. Sendika ise bu plana karşı çıkıyor.

Otomotiv devi Volkswagen'in, dünya genelindeki yaklaşık 660 bin çalışanının maaşlarını 2030 yılına kadar sabitleme hazırlığında olduğu iddia edildi. Bu planın hayata geçmesi durumunda, enflasyonist etkiyle çalışanların reel gelirlerinde yaklaşık %10'luk bir düşüş yaşanabileceği öngörülüyor. Şirket yönetiminden henüz resmi bir doğrulama gelmezken, ücret politikalarına ilişkin müzakerelerin süreceği belirtildi.

Maaş dondurma ve yeniden yapılanma

Volkswagen Küresel İşçi Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket yönetimi 2026'nın son çeyreğinden itibaren maaşları 2030'a kadar dondurma seçeneğini değerlendiriyor. Bu durum, farklı ülkelerde görev yapan yaklaşık 660 bin çalışanı kapsayacak. Maaşların sabitlenmesinin yanı sıra, ikramiye ve yan haklarda da değişiklikler yapılması gündemde yer alıyor. Şirketin yeniden yapılanma süreci kapsamında işten çıkarmaların da devam etmesi bekleniyor. Maaş artışı olmaması halinde, enflasyonun satın alma gücünü azaltacağı ifade ediliyor.

Sendika ve şirket arasındaki görüşmeler

Volkswagen yönetimi, söz konusu planlara ilişkin iddiaları henüz doğrulamayarak bunları spekülasyon olarak nitelendirdi. Şirket, personel maliyetlerinin bu hafta yapılacak yeni müzakere turunda ele alınacağını duyurdu. İşçi temsilcileri ve IG Metall sendikası ise maaşların dondurulması fikrine karşı çıkıyor. Volkswagen, son yıllarda maliyetleri düşürmek ve üretim yapısını optimize etmek amacıyla kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci yürütüyor. Bu kapsamda, 2024 yılında Almanya'da 2030'a kadar 35 binden fazla çalışanla yolların ayrılması kararlaştırılmıştı. Ayrıca, 2026 yılına kadar dünya genelinde 50 bin ek işten çıkarma planı olduğu da belirtiliyor. Taraflar arasındaki ücret görüşmelerinin kasım ayı sonunda başlaması bekleniyor.