• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
KÜLTÜR-SANAT
Yayınlanma : 26 Ağustos 2026 11:59

Sivas'ta kış öncesi yün yorgan geleneği sürüyor

Sivas'ta kış öncesi yün yorgan geleneği sürüyor
Sivas'ta kadınlar, kış öncesi yün yorgan ve döşek hazırlığı geleneğini sürdürüyor. Zahmetli bir haftalık sürecin ardından yünler yeniden doldurulurken, gençlerin sünger yatakları tercih etmesi geleneğin geleceğini belirsizleştiriyor.
Sivas'ta kış öncesi yün yorgan geleneği sürüyor

Sivas'ta kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, yıllardır süregelen bir gelenek olan yün yorgan ve döşek hazırlıkları kadınlar tarafından titizlikle yürütülüyor. Zahmetli bu süreç, adeta bir sanat gibi icra edilirken, genç neslin ilgisizliği bu geleneğin geleceği hakkında soru işaretleri oluşturuyor.

Sivas\

Yünlerin kışa hazırlanma süreci

Kadınlar, kış ayları için yorgan ve döşeklerinin içindeki yünleri özenle çıkararak temizliyor. Yünler önce ıslatılıp yıkanıyor, ardından çırpılarak güneşte kurutuluyor. Kuruma işlemi tamamlanan yünler kabartılarak, yeniden dikilen yorgan ve döşeklerin içine dolduruluyor. Bu detaylı hazırlık süreci yaklaşık bir hafta sürüyor ve bu zaman zarfında 5 ila 6 yorganlık yün kullanıma hazır hale getirilebiliyor.

Sivas\

Gençlerin ilgisizliği geleneği tehdit ediyor

Yıllardır yün yorgan ve döşek kullanan Saniye Aydın, bu geleneğin giderek azaldığını belirtiyor. Aydın, “Yün bir ömür yetiyor, kırılmaz, atmazsan yıllarca kullanılır” dese de, gençlerin bu zahmetli işlerle uğraşmak yerine sünger yatakları tercih ettiğini dile getiriyor. Aydın, “Şimdikiler bununla uğraşacağıma sünger yatakta yatarım diyor. Artık evlere bile koymuyorlar,” diyerek, yünün hem sağlıklı hem de uzun ömürlü olmasına rağmen popülerliğini kaybettiğini vurguluyor.

Sivas\Sivas\Sivas\Sivas\Sivas\