Düzenleme : 30 Aralık 2025 12:00
Metin Ergun: Tarımda Alarm Zilleri Çalıyor, 2025 Tarihi Bir Üretim Çöküşü Yılıdır

TÜİK verileri, Türkiye tarımında 2025'te üretimde büyük düşüşler yaşandığını ortaya koydu. Meyve, tahıl ve baklagillerdeki gerileme gıda enflasyonunu artırma riski taşıyor. Uzmanlar, girdi maliyetleri ve yanlış politikaları işaret ediyor.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, TÜİK’in açıkladığı 2025 Bitkisel Üretim İstatistiklerini değerlendirerek, Türkiye tarımının tarihinin en ağır krizlerinden biriyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Ergun, yaşanan üretim kayıplarının yalnızca iklim kriziyle değil, yıllardır uygulanan yanlış tarım politikalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı.
“Üretimde Tarihi Kayıplar Yaşandı”
Açıklamasında çarpıcı verileri paylaşan Ergun, 2025 yılında tarımsal üretimde ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. Buna göre meyve üretimi yüzde 30,9 azalırken, buğday üretimi yüzde 13,7, arpa üretimi ise yüzde 25,9 oranında geriledi. Kuru baklagillerde yüzde 29,2, yağlı tohumlarda yüzde 11,1 ve pamuk üretiminde yüzde 13,8’lik düşüş yaşandı.
“Tahıl ve Baklagilde Çöküş Gıda Enflasyonunu Kalıcı Hale Getirecek”
Toplam tahıl üretiminin yüzde 12,3 azalarak 34,2 milyon tona düştüğüne dikkat çeken Ergun, buğday üretiminin 17,9 milyon ton, arpanın ise 6 milyon ton seviyesinde kaldığını ifade etti. Nohut üretiminde yüzde 28,2, mercimekte ise yüzde 58’e varan kayıplar yaşandığını belirten Ergun, bu tablonun gıda enflasyonunu kalıcı hale getireceği uyarısında bulundu.
“Meyvecilikte Felaket Tablosu”
Meyve üretiminde yaşanan düşüşlerin ihracat açısından da büyük risk oluşturduğunu söyleyen Ergun, kirazda yüzde 70,6, elmada yüzde 48,3, fındıkta yüzde 38,5 ve zeytinde yüzde 34,7 oranında azalma yaşandığını kaydetti. Antep fıstığında ise kaybın yüzde 61,5’e ulaştığını belirten Ergun, birçok üreticinin bahçesini sökmek zorunda kaldığını dile getirdi.
“Bu Tablo Tesadüf Değil”
Yaşanan krizin öngörülebilir ve önlenebilir olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metin Ergun, girdi maliyetlerindeki kontrolsüz artışlara, desteklerin enflasyon karşısında erimesine, kuraklık ve zirai dona karşı etkin önlem alınmamasına dikkat çekti. Tarım sigortalarının çiftçiyi koruyamadığını ve borçların ertelenmediğini vurguladı.
“Çözüm Net ve Acildir”
Ergun, çözüm önerilerini ise şu başlıklar altında sıraladı: Çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesi, mazot ve gübrede vergilerin sıfırlanması, stratejik ürünlerde taban fiyatların maliyet ve refah payı esas alınarak belirlenmesi ve ithalata dayalı politikalar yerine yerli üretimi önceleyen milli bir tarım politikasının hayata geçirilmesi.
Açıklamasının sonunda Ergun, “Türkiye, toprağını terk eden çiftçiyle değil; üreten, kazanan ve emeğinin karşılığını alan çiftçiyle güçlüdür” ifadelerini kullandı.
- 02:31Kocaeli'de doğal gaz kokusu paniği: Yangın ve gaz kaçağı peş peşe geldi
- 02:19Bülent Ersoy'dan Gırgıriye Müzikali Krizi Açıklaması: 'Kovulmadım, Yoğunluğumdan Ayrıldım!
- 02:09Washington'da tarihi müzakere: İsrail ve Lübnan bir araya geldi
- 01:59Liseli öğrenciler, itfaiyeden nefes kesen yangın tatbikatıyla hayata hazırlandı
- 01:49Çad'daki göl, uzaydan muhteşem bir ayna gibi görünüyor





