Küresel Piyasalar Gözünü ABD İstihdam Raporuna Dikti: Enflasyon Endişeleri ve Petrol Fiyatları Sahneyi Isıtıyor

Küresel piyasalar, yaklaşan ABD istihdam verisi öncesinde ABD-İran gerilimi ve petrol fiyatlarındaki artışla dalgalanıyor. Merkez bankalarının temkinli duruşu ve enflasyon riskleri, faiz beklentilerini etkiliyor.
Geçtiğimiz hafta merkez bankalarının faiz kararları, ABD-İran arasındaki tansiyon ve şirket bilançolarının gündemde olduğu küresel piyasalarda, önümüzdeki hafta açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi yatırımcıların ana odağı haline geldi. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile müzakereleri askıya alma kararına rağmen, Tahran yönetiminden gelen uzlaşmacı sinyaller haftaya olumlu bir başlangıç yapılmasını sağladı. Ancak küresel merkez bankalarının para politikası kararları ve başkanlarının sözle yönlendirmeleri, piyasalarda fiyatlamaları belirleyen temel unsurlar olmaya devam etti.
ABD-İRAN GERİLİMİ VE PETROL FİYATLARI SAHNEYİ ISITIYOR
ABD'nin İran limanlarına yönelik olası uzun süreli ambargo hazırlıkları ve Hürmüz Boğazı'ndaki arz endişeleri, Brent petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir ivme yarattı. Petrol fiyatlarındaki bu yükseliş, enflasyonist baskıların artabileceği yönündeki korkuları körükleyerek piyasalarda tedirginliğe neden oldu. Trump'ın İran'dan gelen son tekliften memnun olmadığını belirtmesi ve aynı zamanda İran ile görüşmelerin devam ettiğini açıklaması, Orta Doğu'daki belirsizliği artırdı. Bu durum, küresel piyasalarda volatiliteyi tetikleyebilecek önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.
MERKEZ BANKALARI TEMKİNLİ, ENFLASYON RİSKLERİ GÜNDEMDE
Enflasyon endişelerinin hakim olduğu bir ortamda, ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) beklentiler doğrultusunda politika faizlerini sabit tuttu. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell'ın güvercin tondan uzaklaşan söylemleri ve komite içindeki görüş ayrılıkları, para politikasında ilave sıkılaşma ihtimalini yeniden gündeme taşıdı. Powell'ın kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyonunun yüzde 3,5'e ulaşmasını beklediklerini ve mevcut politika duruşunun uygun olduğunu belirtmesi, piyasalarda faiz indirimlerinin ötelenme ihtimalini güçlendirdi. Bu gelişmeler ışığında, önümüzdeki hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisi, Fed'in gelecek dönemdeki adımlarına dair kritik sinyaller verecek. Bu veri, tahvil piyasalarında satış baskısını artırırken, dolar endeksinin de hareketlenmesine neden olabilir. Altın fiyatlarındaki düşüş ve petrol fiyatlarındaki yükseliş de bu karmaşık tablonun birer yansıması.
- 06:54Çekya'dan yeni trafik tabelası: P+D ile araç paylaşımına teşvik
- 06:44İngiltere'den Google'a şeffaflık baskısı: Arama algoritmaları mercek altında
- 06:34Kurban Bayramı, ikinci el otomobil pazarını yavaşlattı
- 06:25Trump ve Netanyahu arasında Lübnan krizi: 'Anlaşamıyoruz
- 06:15Beyaz Saray'daki UFC etkinliğine yönelik suikast planı engellendi!




