Düzenleme : 02 Şubat 2026 09:53
Gençler ev sahibi olamıyor: 20 yıl çalışmak bile yetmiyor

Türkiye'de konut fiyatları rekor seviyelere ulaşırken, gençler ev sahibi olmak için ortalama 20 yıl çalışmak zorunda kalıyor. TÜİK verileri, ortalama gelirin konut bedellerine oranla yetersiz kaldığını gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun yanlı
Barınma Krizi Büyüyor
TÜİK'in son verileri, Türkiye'de konut sahibi olmanın gençler için hayalden öteye geçemediğini gözler önüne serdi. Yükseköğretim ve üstü mezunların yıllık ortalama 465.848 TL (aylık yaklaşık 38.800 TL) gelire sahip olmasına rağmen, ortalama bir konutun bedeli birçok ilde 10-15 yıllık, hatta bazı yerlerde 20 yılı aşkın bir gelire denk geliyor. Bu durum, gençlerin ev sahibi olma hayalini giderek uzaklaştırıyor.
Muğla'da Durum Daha Vahim
Konut fiyatlarının en yüksek olduğu illerin başında gelen Muğla'da, ortalama bir konutun fiyatı, üniversite mezunu bir vatandaşın 21,1 yıllık gelirine eşit. Bu hesaplama, kişinin tek kuruş harcamadan tüm gelirini biriktirdiği varsayımıyla yapılmış olsa da, gerçek hayatta kira, gıda, ulaşım, enerji, eğitim ve sağlık gibi zorunlu giderler göz önüne alındığında, bir gencin ev sahibi olma ihtimali fiilen ortadan kalkıyor. İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara gibi büyük şehirlerde de durum farklı değil; bu şehirlerde de ev sahibi olmak için ortalama 10 ila 14 yıl arası bir gelir birikimi gerekiyor.
Yanlış Ekonomi Politikaları Eleştirisi
İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, bu tablonun iktidarın yıllardır uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının bir sonucu olduğunu belirtti. Ergun, bu politikaların konutu bir yatırım aracına çevirdiğini, arsa ve rant spekülasyonunu büyüttüğünü ve gençleri ile dar gelirliyi piyasanın insafına terk ettiğini vurguladı. Sosyal konut üretiminin yetersizliği ve maaş artışlarının konut fiyatlarının gerisinde kalması da krizin derinleşmesine neden oluyor. Ergun, 'Bir ülkede üniversite mezunu bir genç, 20 yıl boyunca yemeden içmeden çalışmadan ev alamıyorsa, orada sorun bireyde değil, yönetimdedir' diyerek duruma tepki gösterdi.
- 12:37İzmir'de kentsel dönüşüm mağdurları, CHP yönetimini protesto etti
- 12:27Köyceğiz BİLSEM'den sanat alanında üç bildiri kabul edildi
- 12:17Datça'da kadın üreticilerden çağla turşusu ile ekonomik hamle
- 12:1323 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu 18 Nisan’da Oasıs Bodrum’da
- 12:08Çin'in maden iştahı kabardı: Türkiye'nin maden ihracatında rekor artış!





