DÜNYA
Yayınlanma : 17 Nisan 2026 06:53

Paris'ten şok karar: Boş ev sahiplerine vergi bombası!

Paris'ten şok karar: Boş ev sahiplerine vergi bombası!
Paris Belediyesi, konut krizine karşı boş evlere uygulanan vergiyi iki katına çıkardı. 2027'den itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle ev sahipleri kiralamaya veya satmaya teşvik edilecek. Ayrıca, denetimler için 150 kişilik özel ekip kuru

Paris Belediyesi, şehrin derinleşen konut krizine karşı radikal bir adım atarak boş duran konutlara uygulanan vergi oranlarını iki katına çıkardı. Belediye Başkan Yardımcısı Emmanuel Grégoire'un duyurduğu bu yeni düzenleme, 2027 yılından itibaren yürürlüğe girecek ve boş konut sahiplerinin mali yükümlülüklerini önemli ölçüde artıracak.

teknik yapı

BOŞ EV SAHİPLERİNE YENİ MALİ YÜK

Yeni sistemde, bir konutun boş kaldığı ilk yıl için vergi oranı %17'den %30'a fırlayacak. İkinci yıl ise bu oran %34'ten %60'a yükselecek. Bu artışla birlikte, daha önce yıllık ortalama 1.500-2.000 Euro civarında olan vergi miktarlarının 4.000 Euro'ya kadar çıkması öngörülüyor. Bu hamleyle, ev sahiplerinin mülklerini kiraya vermeleri veya satmaları teşvik edilerek piyasadaki arzın artırılması hedefleniyor.

DENETİMLER SIKLAŞIYOR, EKİPLER SAHAYA İNİYOR

Paris'te özellikle merkezi bölgelerde on binlerce konutun boş durduğu ve bazı bölgelerde bu oranın %10'u aştığı belirtiliyor. İkinci konut kullanımındaki artışın da dikkat çektiği bu durumda, belediye sadece vergi artışıyla yetinmiyor. 150 kişilik özel bir ekip kurularak kaçak kiralamalar, kira denetimleri ve sağlıksız konut koşulları gibi sorunlara karşı aktif mücadele başlatılacak. Bu kapsamlı denetim mekanizmasıyla şehirdeki barınma sorununun çok yönlü çözülmesi amaçlanıyor.