EĞİTİM
Yayınlanma : 10 Haziran 2026 10:38

Defne Eser'in ilhamıyla geliştirilen yapay zeka sistemi dünya ikincisi oldu

Defne Eser'in ilhamıyla geliştirilen yapay zeka sistemi dünya ikincisi oldu
İzmirli lise öğrencisi Defne Eser, dedesinin talihsiz kaza sonrası geliştirdiği yapay zeka destekli sistemle dünya ikincisi oldu. Bu başarı, Türk gençlerinin uluslararası arenadaki yeteneklerini gözler önüne serdi.
Defne Eser'in ilhamıyla geliştirilen yapay zeka sistemi dünya ikincisi oldu

İzmir’de öğrenim gören lise öğrencisi Defne Eser, dedesinin yaşadığı talihsiz kaza sonrası bir projeye imza attı. Dedesinin düşerek femur kemiğini kırması ve hareket kabiliyetini kaybetmesi, Eser’in ve arkadaşlarının yapay zeka destekli bir sistem geliştirmesine ilham oldu.

sempati mobilya

Defne Eser\

PROJE SÜRECİ VE YARIŞMA BAŞARISI

Gençler, geliştirdikleri sistemle Çin’deki bir yarışmaya katıldılar ve dünya ikincisi olmanın gururunu yaşadılar. Eser, dedesiyle yaşadığı bu üzücü olayın ardından arkadaşları Furkan Özdingiş ve Ateş Habacı ile birlikte harekete geçti. Hastanelerden elde ettikleri binlerce radyografik görüntüyü analiz ederek, hem belirgin hem de mikro kırıkları tespit edebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdiler.

Defne Eser\

PROJENİN GELİŞİMİ VE GELECEK HEDEFLERİ

Defne Eser, projenin ortaya çıkış hikayesini anlatırken, “Dedem iki defa femur boyun kırığı yaşadı. Bu durum benim için çok üzücüydü ve bu konuda bir şeyler yapmaya karar verdik,” dedi. Projelerini daha da geliştirmek için TÜBİTAK’a başvurduklarını ve Çin’de ‘Pekin Gençlik ve Bilim’ yarışmasında ödül aldıklarını belirttiler. “Ülkemizin bayrağını Pekin’de dalgalandırmak bizler için büyük bir mutluluktu,” şeklinde duygularını ifade ettiler.