İklim değişikliğinin getirdiği ekstrem hava olayları, tarımsal üretimi derinden etkilemeye devam ediyor. Bursa'da çiftçiler, özellikle armut ve şeftali gibi hassas ürünlerini korumak için yenilikçi çözümlere yöneliyor. Gürsu Ziraat Odası Meclis Üyesi Mehmet Yıldırım'ın aktardığına göre, dönüm maliyeti 200 bin liraya kadar ulaşabilen dolu filesi, üreticiler tarafından tercih edilen bir yöntem haline geldi.

MEYVELERİ AFETİN GÖZÜNDEN SAKLIYOR
Zirai don, kuraklık, dolu, fırtına ve şiddetli yağışlar gibi doğal afetler, tarımsal üretimin belalısı olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl don nedeniyle büyük kayıplar yaşayan çiftçiler, bu yıl da dolu yağışından endişe ediyor. Yıldırım, dolu hasarının sadece meyvelere değil, ağaçlara da ciddi zararlar verebildiğini vurguluyor. Hatta, 10 yılda yetişmiş bir bahçenin dolu nedeniyle bir yılda yok olabileceği uyarısında bulunuyor. Bu nedenle, ilk etapta maliyetli gibi görünse de, dolunun verebileceği zararı düşündüğümüzde bu file sisteminin aslında oldukça ekonomik kaldığını belirtiyor.

DAYANIKLI VE UZUN ÖMÜRLÜ BİR YATIRIM
Dolu filesi sistemi, adeta ev çatısı gibi bir yapı kurarak doluyu üzerinde topluyor ve ortadaki boşluğa döküyor. Bu sayede dolu, bahçede faydalı bir suya dönüşüyor. Ayrıca, bu fileler kuşların verebileceği zararı da kısmen engelliyor. Sistemin uzun ömürlü ve dayanıklı olduğunu belirten Yıldırım, beton temelli demir direklerin çürümediğini, yağmur ve rüzgar gibi olumsuz hava koşullarına karşı devrilmediğini ifade ediyor. Bahçe söküldüğünde ise bu fileler yeni bir alanda tekrar kullanılabiliyor ya da satılarak sermayeye dönüştürülebiliyor. Gürsu ilçesinde çiftçilik yapan İsmet Yıldırım da armut bahçesine bu sistemi kurdurduğunu ve özellikle sık dikili bahçeleri koruma altına almayı hedeflediğini dile getiriyor. Dönüm başına 150 ila 200 bin lira arasında değişen maliyetlere rağmen, afet anında yaşanabilecek çok daha büyük kayıpları ve hatta ağaç kaybını önlediği için, bu sistemin orta ve uzun vadede oldukça karlı bir yatırım olduğunu belirtiyor.







