Avrupa'nın gaz talebi Türkiye'de duvara çarptı: Ankara'dan 'Rus gazı' resti!

Almanya, Türkiye'ye Avrupa'nın Rus gazı taleplerini iletti ancak Ankara, mevcut kaynak kısıtları nedeniyle Rus tedarikini kısa sürede ikame etmenin pratik olmadığını belirtti.
Avrupa'nın Rus enerjisine bağımlılığını azaltma çabaları kapsamında, Almanya Ekonomi Bakanı Katherina Reiche'nin Ankara ziyareti kritik bir dönemeç oldu. Reiche, beraberindeki iş heyetiyle Türkiye'nin bölgesel enerji üssü olma vizyonunu ve Avrupa Birliği'nin (AB) yeni tedarik kriterlerini masaya yatırdı.
AVRUPA'NIN KRİTİK 'RUS OLMASIN' ŞARTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile görüşen Alman Bakan, Brüksel'in tüm yeni doğal gaz anlaşmalarında "Rus menşeli olmayan kaynaklar" şartını ısrarla vurguladı. Bloomberg'in haberine göre Reiche, AB'nin Rus enerjisinden tamamen kopma kararlılığını hatırlatarak, Türkiye'nin bu stratejik duruşu önemsediğini ve anladığını belirtti. Ancak bu durum, Türkiye'nin mevcut enerji denkleminde önemli bir denge unsuru olarak öne çıkıyor.
TÜRKİYE'NİN HASSAS DENGE SİYASETİ
Rus enerji devi Gazprom'un en büyük ikinci küresel müşterisi konumundaki Türkiye, süresi dolmak üzere olan kontratları yenilemek için Moskova ile görüşmelerini sürdürüyor. Aynı zamanda küresel bir doğal gaz ticaret merkezi (hub) olma hedefi güden Ankara için bu süreç, Batı ile ilişkilerini ve küresel vizyonunu doğrudan etkileyebilecek hassas bir denge oyunu gerektiriyor. Enerji uzmanları, Rusya ile daha derin bağların kurulmasının, Türkiye'nin hem Batı ile ilişkilerini hem de merkez olma hedefini yapısal olarak değiştirebileceğine dikkat çekiyor. Almanya Ekonomi Bakanı Reiche, Rus gazından vazgeçmenin getireceği pratik ve lojistik zorlukların farkında olduklarını ve Türk yetkililerin bu konuya son derece rasyonel yaklaştığını ifade etti. Reiche, "Türk mevkidaşlarımız, mevcut kaynak kısıtları ve ekonomik parametreler göz önüne alındığında, Rus tedarikini kısa süre içinde başka kaynaklarla ikame etmenin pratik olarak mümkün olmadığını bizlerle açıkça paylaştı" diyerek, Ankara'nın mevcut durumunu ve gerçekçi yaklaşımını özetledi.
- 18:08Paris'te çılgın parti için 2 milyon kişi yola çıktı: Sokaklar hareketli olacak
- 17:58Praia Grande, altyapı yatırımlarıyla parlıyor: Saniyede 1270 litre su kapasitesiyle Brezilya'da zirvede
- 17:48Atacama Çölü'nde mucizevi çiçeklenme: 200 bitki türü birden hayata döndü
- 17:38Trump'ın gözbebeği havuz parçalanıyor: 15 milyon dolarlık isyan
- 17:29Bakan Yardımcısı Gizligider'den Koçali Barajı için büyük umut: 'Hedef 2028




