• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 16 Ağustos 2026 12:20

Yeni uçak, vatoza benzeyen tasarımıyla dikkat çekiyor

Yeni uçak, vatoza benzeyen tasarımıyla dikkat çekiyor
Kaliforniya merkezli bir şirket, yeni uçağı için 3 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı. Uçak, vatoza benzeyen tasarımıyla dikkat çekiyor ve 250 yolcu kapasitesine sahip.

Kaliforniya merkezli bir şirket, yeni bir uçağın geliştirilmesi ve seri üretimi için ABD hükümetiyle 3 milyar dolarlık bir anlaşma imzalayarak Kuzey Carolina'da bir fabrika kuracağını açıkladı.

Yenilikçi aerodinamik tasarım

Z4 adı verilen bu uçak, geleneksel boru tipi gövde ve kanat yapısını tamamen terk ederek gövde ile kanatların entegre olduğu özel bir aerodinamik tasarım sunuyor. Bu yeni yapı sayesinde, Boeing 787 gibi muadillerine göre yakıt tüketiminde yüzde 30 ila yüzde 50 oranında tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Yüksek kapasite ve siparişler

Yaklaşık 9.200 kilometre menzil sunan ve 250 yolcu kapasiteli olan bu dev uçak, maliyetleri düşürmek isteyen havayolu şirketlerinin ilgisini çekti. United Airlines, 200 adet sipariş vermeyi planlarken, Delta ve Alaska Airlines da projeye destek veren şirketler arasında bulunuyor. Uçağın iç tasarımı ise yolculara alışılmadık bir seyahat deneyimi sunacak; kabin altı bölümlere ayrılacak ve geleneksel pencereler yerine yüksek çözünürlüklü ekranlar kullanılacak.