Urartu'nun mirası kurudu: Erek Dağı'nın eteklerindeki antik baraj susuzluğa teslim!

Van'da bulunan Antik Urartu Barajı (Toni-Gölardı Göleti), kuraklık ve yetersiz yağışlar nedeniyle tamamen kurudu. Uzmanlar, iklim değişikliği ve insan faktörünün bu duruma yol açtığını belirtiyor.Urartu'nun mirası kurudu: Erek Dağı'nın eteklerindeki antik baraj susuzluğa teslim!
Van'ın gözbebeği Erek Dağı'nın doğu yamaçlarında yer alan ve tarih boyunca Urartu medeniyetinin izlerini taşıyan Antik Urartu Barajı (Toni-Gölardı Göleti), son yıllarda etkisini artıran kuraklık ve yetersiz yağışlar nedeniyle tamamen kurudu.

DOĞAL GÜZELLİKLER TEHDİT ALTINDA
Bir zamanlar çevresindeki canlılara hayat veren ve bölgenin önemli doğal alanlarından biri olarak öne çıkan bu tarihi gölet, bugün çatlamış zemini ve cansızlaşmış bitki örtüsüyle dikkat çekiyor. Van'ın İpekyolu ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve özellikle yaz aylarında piknik alanları için tercih edilen bu küçük göl, yörenin biyoçeşitliliği için de kritik bir öneme sahipti.

UZMANLARDAN UYARILAR: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE İNSAN FAKTÖRÜ
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekti. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "Özellikle son yıllarda sıcaklıklardaki artış, kurak dönemin uzaması, buharlaşmanın şiddeti ve biraz da insan faktörüyle tabii ki birçok göl, irili ufaklı göller maalesef bir kısmı alan kaybetti, bir kısmı da ortadan kaldırdı. Bu alanlardaki göllerin önemli bir kısmı maalesef son yıllardaki kuraklıktan kaynaklı alan kaybetme veya önemli oranda da ortadan kaybolma riskiyle karşı karşıyaydı. Mesela bunlardan bir tanesi yine yöre insanının adlandırmasıyla Toni Gölü (Antik Urartu Barajı) olarak adlandırılıyor. İşte o gölde maalesef bugün tamamen kuruyarak ortadan kayboldu" ifadeleriyle durumu özetledi. Mevsim normallerinin altındaki yağış miktarları ve artan sıcaklıklar, Antik Urartu Barajı'nın tamamen kurumasına neden olarak kuraklığın acı yüzünü gözler önüne serdi.
- 09:27Bursa'da alkollü sürücünün neden olduğu kaza, araçları hurdaya döndürdü
- 09:17Küresel Piyasalar Barış Umuduyla Coştu: Borsalar Rekorlara Yaklaşıyor
- 09:07Ticaret Bakanlığı'ndan reklam denetimi: 117 firmaya milyonluk ceza kesildi
- 08:58İran petrolüne ABD'den şok karar: Satış izni uzatılmıyor!
- 08:47Altın yatırımcılarını tedirgin eden gelişmeler yaşanıyor




