New Mexico eyaletinde bulunan Elephant Butte Rezervuarı'nın su seviyesi, son 55 yılın en düşük noktalarına gerileyerek korkutucu bir tablo çizdi. 2026 yazında çekilen uydu görüntüleri, bir zamanlar geniş bir alanı kaplayan su kütlesinin neredeyse tamamının buharlaştığını ve kıyı şeridinin kilometrelerce çekildiğini gözler önüne serdi.

Su seviyesi yüzde 1,4'e düştü
NASA'nın paylaştığı verilere göre, rezervuarın doluluk oranı yüzde 1,4'e kadar indi. Bu oran, 1994'te neredeyse tam dolu olan rezervuarın yanında dikkat çekiyor. Hatta 2013'teki şiddetli kuraklık döneminde bile doluluk oranı en düşük seviyesinde yüzde 2,9 olarak ölçülmüştü. Eylül ayına girilmesine rağmen rezervuardaki su miktarı 7 Eylül itibarıyla yaklaşık 34,2 milyon metreküp olarak kaydedildi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemindeki 83,9 milyon metreküp seviyesinin oldukça altında.
Kuraklık ve erken kar erimesi etkili oldu
Suların çekilmesiyle birlikte göl tabanında yaklaşık 50 yıl öncesine ait kalıntılar ortaya çıktı. Rezervuardaki bu dramatik gerilemenin temel nedeni ise Rio Grande havzasını etkisi altına alan uzun süreli kuraklık ve güney Rocky Dağları'nda yaşanan erken kar erimesi olarak gösteriliyor. Normalde kar sularıyla beslenen nehir, bu yıl erken erime nedeniyle yaz aylarında daha az su taşıdı. Elephant Butte'deki su, bölgedeki yonca, pamuk, soğan, pekan cevizi ve meşhur yeşil biber gibi tarım ürünlerinin sulanmasında kritik rol oynuyor. Ayrıca eyaletler arası su paylaşım sisteminin de önemli bir parçası olan rezervuardaki durum, tarım sektörü ve su kaynakları açısından ciddi endişelere yol açıyor.







