Üç ülke, dağlardan gelen suları kontrol altına alacak 256 metrelik baraj için düğmeye bastı

Kambarata-1 projesi, üç ülkenin desteğiyle inşa edilecek 256 metrelik baraj ile enerji açığını kapatmayı ve su yönetimini güçlendirmeyi hedefliyor.
Sovyetler Birliği döneminde gündeme gelen ancak uzun yıllar ilerleme kaydedemeyen Kambarata-1 projesi, son dönemde yeniden hız kazandı.

BÜYÜK BİR YATIRIM
Dünya Bankası ve diğer uluslararası kuruluşların desteğiyle yürütülen projede, finansman ve çevresel etki değerlendirmeleri sürüyor. Yetkililer, projenin tamamlanmasının yaklaşık 10 yıl süreceğini belirtiyor. Narin Nehri üzerine inşa edilecek baraj, 256 metre yüksekliğiyle dikkat çekiyor ve 1.860 megavatlık kurulu gücüyle Orta Asya'nın en büyük hidroelektrik santrallerinden biri olma özelliği taşıyacak.
ENERJİ AÇIĞINI KAPATACAK
Proje sayesinde kış aylarında yaşanan enerji açığının azaltılması ve yaz aylarında su kaynaklarının daha verimli kullanılması hedefleniyor. Dünya Bankası, bu santralin yalnızca elektrik üretmeyeceğini, aynı zamanda güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların sisteme entegrasyonunu da kolaylaştıracağını vurguluyor. Bölge, 2040 yılına kadar ciddi su kıtlığı riskiyle karşı karşıya kalabilir ve bu projenin su yönetimi açısından stratejik bir önemi bulunuyor.
İSTİHDAM VE EKONOMİK KATKI
İnşaat ve işletme süreçleri boyunca yaklaşık 7 bin kişiye iş imkanı sağlanması bekleniyor. Elektrik üretimindeki artışın sanayi ve ekonomik büyümeye katkı vermesi hedeflenirken, bu proje ile ülkeler arasındaki enerji ticaretinin güçlenmesi de öngörülüyor. Kambarata-1 projesinin maliyetinin 4 milyar doları aşabileceği belirtiliyor ve tamamlandığında Orta Asya'daki enerji güvenliği ve su paylaşımı açısından yeni bir dönemin kapısını aralayabileceği değerlendiriliyor.
- 02:03İran'da sesini yükselten kadına 74 kırbaç cezası: Milyonlar izledi, direniş sembolü oldu
- 01:53Elazığ'da grup yolunda iyileştirme çalışmaları başarıyla tamamlandı
- 01:42Venedik turisti 'kendi cennetinden' kovuyor: Giriş ücreti fırlıyor!
- 01:32Ukrayna'da dev bir yapı: Dünyanın en uzun apartmanı
- 01:22Sıcağa rağmen Paris sokakları ırkçılığa isyan etti



