• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 26 Ağustos 2026 01:30

Eski maden, devasa pompalı hidroelektrik tesisi oluyor

Eski maden, devasa pompalı hidroelektrik tesisi oluyor
Doğu Ontario'daki eski Marmoraton madeni, devasa bir pompalı hidroelektrik depolama tesisine dönüşerek elektrik şebekesine esneklik sağlayacak.

Doğu Ontario'daki suyla dolmuş Marmoraton açık demir madeni, Ontario'nun elektrik şebekesine denge sağlamak amacıyla büyük bir pompalı hidroelektrik depolama tesisine dönüştürülüyor.

Marmora temiz enerji merkezi projesi

Toronto'da geliştirilen bu proje, Northland Power ve Ontario Power Generation (OPG) ortaklığı ile hayata geçiriliyor. Kanada federal hükümetinin Proje Kayıt Defteri'ne göre, tesisin toplam kurulu gücü 500 megavata (MW) kadar ulaşabilecek ve 100 yıl işletme ömrü öngörülüyor.

Yeni enerji kaynağı olarak işlev görecek

Pompalı hidroelektrik depolama sisteminde, elektriğin bol olduğu saatlerde su üst rezervuara pompalanacak. Elektrik talebinin arttığı zamanlarda ise su türbinlerden geçirilerek elektrik üretiminde kullanılacak. Bu sistem, Marmora'nın şarj edilebilir dev bir batarya gibi çalışmasını sağlayacak. 1978'e kadar faaliyet gösteren ve 1,9 milyon ton cevher çıkarılan bu maden, çevresel açıdan önemli bir avantaj sunuyor.