Çin, su altı basıncını kullanarak elektrik depolayan yenilikçi bir teknolojiyi başarıyla test etti. Dongchu-1 adı verilen içi boş küre prototipi, Fujian eyaletindeki Minhu Baraj Gölü'nde 65 metre derinlikte denendi. 10 gün süren testler boyunca sistem, 100'den fazla şarj ve deşarj döngüsünü sorunsuz bir şekilde tamamladı.
Doğal basınçtan yararlanan sistem
Bu teknoloji, suyun doğal basıncını kullanarak enerji depolama prensibiyle çalışıyor. Elektrik üretiminin yoğun olduğu zamanlarda, kürenin içindeki su dışarı atılarak düşük basınçlı bir alan oluşturuluyor ve enerji bu şekilde depolanıyor. İhtiyaç duyulduğunda ise dışarıdaki yüksek basınçlı su küreye girerek bir türbini döndürüyor ve tekrar elektrik üretiyor.
Geleneksel yöntemlerden farklılık
Geleneksel pompalı hidroelektrik depolama sistemlerinin aksine, Dongchu-1 ayrı su rezervuarlarına ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine doğrudan suyun yarattığı doğal basınçtan faydalanıyor. Saha testleri, prototipin sızdırmazlığını, dayanıklılığını ve enerji dönüşüm süreçlerini başarıyla geçtiğini gösterdi. Ancak sistemin verimliliği, güç kapasitesi ve maliyetine dair detaylı bilgiler henüz kamuoyu ile paylaşılmadı.
Gelecek hedefleri ve geliştirme çalışmaları
Bu teknolojinin ilerleyen dönemlerde özellikle deniz üstü rüzgar santralleri, ada elektrik sistemleri ve deniz platformlarında kullanılması hedefleniyor. Çinli mühendisler, ticari kullanıma geçebilmek için sistemin kapasitesini artırma, bakım altyapısını geliştirme ve maliyetleri düşürme yönünde çalışmalarını sürdürüyor.









