BİLİM VE TEKNOLOJİ
Yayınlanma : 17 Temmuz 2025 22:47

Türkiye'nin güneş enerjisi vizyonu Şanghay'da tanıtıldı

Türkiye'nin güneş enerjisi vizyonu Şanghay'da tanıtıldı
CW Enerji ve ODTÜ-GÜNAM, Şanghay'da düzenlenen SNEC PV Power Expo 2025'te yaptıkları sunumla Türkiye'nin güneş enerjisi alanındaki başarısını ve potansiyelini uluslararası alanda sergiledi.

CW Enerji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ODTÜ-GÜNAM), Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen SNEC PV Power Expo 2025'te ortak bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunumla Türkiye'nin güneş enerjisi vizyonu uluslararası arenada tanıtıldı.

teknik yapı

TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ HEDEFİ

Dünyanın en büyük ve prestijli güneş enerjisi fuarlarından biri olan SNEC PV Power Expo 2025'e katılan CW Enerji ve ODTÜ-GÜNAM, Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerini, üretim kapasitesini ve Ar-Ge gücünü anlattı. Sunumda, Türkiye'nin enerji dönüşüm sürecindeki stratejik konumu ve üretim potansiyeli de vurgulandı. 'Türkiye: An Attractive Production Site for the Global PV Industry' başlıklı sunum, ODTÜ-GÜNAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan tarafından gerçekleştirildi. Turan, Türkiye'nin jeopolitik avantajları, ulaşım altyapısı ve Avrupa, Asya ile Afrika pazarlarına erişim imkanlarını uluslararası katılımcılara aktardı.

1.2 GW'LIK TOPCon ÜRETİM TESİSİ

Sunumda ayrıca Türkiye'nin artan fotovoltaik üretim kapasitesi, üretim teknolojilerindeki gelişmeler ve büyüyen Ar-Ge altyapısı hakkında bilgiler paylaşıldı. Türkiye'nin hücreden panele uzanan entegre üretim zinciriyle bölgesel bir üretim üssü olma yolunda önemli adımlar attığı belirtildi. CW Enerji'nin, Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk TOPCon hücre ve wafer üretim tesisini 1.2 GW kapasite ile devreye aldığı bilgisi de sunumda yer aldı. Firma, farklı iklim ve coğrafi şartlara uygun ürünleriyle dikkat çekerken, kalite kontrol süreçleri ve inovatif teknolojilere yaptığı yatırımlarla uluslararası alanda dikkati çekti.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ

Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, üniversite-sanayi iş birliğinin sürdürülebilir kalkınma ve teknolojik gelişim açısından kritik olduğunu vurguladı. Sarvan, ODTÜ-GÜNAM ile yürüttükleri iş birliğinin, yerli üretim kapasitesini Ar-Ge ile daha da güçlendirdiğini ifade etti. Sarvan, üniversite iş birliklerine her geçen gün daha fazla yatırım yaptıklarını ve enerji alanındaki dışa bağımlılığı azaltmak için bu projelerin kritik önem taşıdığını belirtti.