DÜNYA
Yayınlanma : 28 Eylül 2025 09:25

Trump'tan Türkiye'ye Rusya baskısı: Erdoğan'ın taahhüdü belirsiz kaldı

Trump'tan Türkiye'ye Rusya baskısı: Erdoğan'ın taahhüdü belirsiz kaldı
ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'nin Rusya'dan petrol ve gaz alımını durdurması yönündeki çağrısı sonrası Türkiye'den açıklama gelmezken, Rusya'dan egemenlik vurgusu ve saygı mesajları geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında, Türkiye'nin Rusya'dan petrol ve gaz alımını durdurmasının "yapabileceği en iyi şey" olacağını belirtmişti. Trump, Erdoğan'ın bu konuda bir taahhütte bulunduğuna inanmak istediğini ifade etmişti.

teknik yapı

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA YOK

Ancak, görüşmelerin ardından Türkiye tarafından konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Bu durum, Trump'ın beklentilerinin ne ölçüde karşılandığı konusunda belirsizlik yarattı.

RUSYA'DAN YANIT GELDİ

Moskova'dan ise iki farklı açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin kiminle iş yapacağına kendi karar veren egemen bir ülke olduğunu vurgulayarak, TürkAkım ve Mavi Akım doğal gaz boru hatlarının tam kapasiteyle çalıştığını belirtti. Peskov, Türkiye'nin ticari ve ekonomik işbirliğini sürdürmekte serbest olduğunu kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Türkiye'nin bölgesel gelişmeler karşısındaki tavır ve kararlarına saygı duyduklarını ifade ederek, Türkiye'nin pozisyonuna güvendiğini dile getirdi. Lavrov, Türkiye'nin Rusya'dan gaz alımını durdurup durdurmayacağına dair tahminlerde bulunmaktan kaçındı.