• ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 07 Ekim 2026 01:24

Trump, Rusya'daki salgın iddialarını görüştü

Trump, Rusya'daki salgın iddialarını görüştü
ABD Başkanı Trump, Rusya'daki salgın iddiaları üzerine Putin ile görüşeceğini ve istihbarat raporunun yarın açıklanacağını duyurdu. Rusya'da 'özellikle tehlikeli enfeksiyon şüphesi' üzerine önlemler alındı.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'daki salgın iddiaları üzerine Rus mevkidaşı Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini bildirdi. Baltimore'daki bir etkinlik sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, "Ayarlanmış bir telefon görüşmemiz var. Çok yakında görüşeceğiz" dedi.

İstihbarat raporu yarın açıklanacak

Amerikan istihbarat birimlerinin Rusya'daki durumla ilgili değerlendirmesine ilişkin bir soruya Trump, "Şu ana kadar konuyla yakından ilgileniyoruz. Muhtemelen bu konuda yarın bir rapor açıklayacağız" şeklinde yanıt verdi. Bu açıklama, Rusya'da ortaya çıkan salgın şüphesiyle ilgili endişeleri artırdı.

Salgın şüphesi ve alınan önlemler

Rusya'da salgın şüphesine dair gelişmeler 2 Ekim'de kamuoyuna yansıdı. İrkutsk Bölge Valisi İgor Kobzev, bölgede yaşayan bir kişide "özellikle tehlikeli bir enfeksiyon şüphesi" bulunması üzerine olağanüstü sıhhi ve salgınla mücadele komisyonunun toplandığını duyurdu. Aynı gün sosyal medya platformlarında, vebayla mücadele enstitüsünde çalışan bir kişinin "akciğer vebası" nedeniyle hayatını kaybettiği yönünde iddialar ortaya atıldı. Rusya Tüketici Haklarını ve İnsan Refahını Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor), Sibirya ve Uzak Doğu İrkutsk Veba ile Mücadele Enstitüsü'nde görevli bir çalışana "nedeni belirlenemeyen zatürre" teşhisi konulmasının ardından özel önlemlerin devreye alındığını belirtti.