Soğuk hava safran hasadını uzattı: Üreticiler memnun

Soğuk hava koşulları nedeniyle Safranbolu'daki safran hasat süresi uzarken, üreticiler verimden memnun. İlgi ise artarak devam ediyor.Soğuk hava safran hasadını uzattı: Üreticiler memnun
Karabük’ün UNESCO Dünya Mirası listesindeki Safranbolu ilçesinde, soğuk ve yağışlı hava koşulları safranın hasat süresini uzatmış durumda.

HASAT SÜRESİ BEKLENENDEN UZUN OLACAK
Kilogram fiyatı 600 bin lira olan safranın hasat süreci, yaz mevsiminde yaşanan kuraklık nedeniyle gecikmelere uğramıştı. Bu yıl, ekim-kasım ayları arasındaki hasat, yaklaşık 10 gün daha uzayacak. Ağustos ayında ekimi yapılan safran, boyu 15-30 santimetreye ulaştığında toplanıyor ve gıda, ilaç, kozmetik sektörlerinde kullanılmak üzere hazırlanıyor.

ÜRETİCİLER İYİ BİR VERİM BEKLİYOR
Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde safran üretimi yapan İsmail Yılmaz, bu yıl verimden memnun olduklarını belirtiyor. Yağışların çiçeklenmeyi artırdığını ifade eden Yılmaz, “Normalde safranı biz kasım ayının 10’u, 12-13’ü gibi biter diye bekliyorduk. Bu hafta çok güzel bir yağmur aldık. Yağmurdan sonra yeniden çiçeklenmeye başladı.” şeklinde konuştu. Geçen yıla göre daha fazla üretim aldıklarını ve serin sonbaharın verimi olumlu etkilediğini vurguladı.

ARTAN İLGİ VE TURİZM
Safran tarlalarına olan ilginin arttığını ifade eden Yılmaz, bölgeye gelen ziyaretçilerin çoğunun ya ürün satın almak ya da tarlalarda fotoğraf çekmek için geldiğini aktardı. Safranbolu’nun safran üretimiyle adını daha fazla duyurması, Türkiye’nin birçok yerinde safran üretiminde artışa yol açtı. Yılmaz, “Basın sağ olsun, bu işe çok sahip çıktı. Safranbolu’nun safran ürettiğini dünyaya duyurdu.” diye ekledi.
- 08:08Almanya'da iki Türk markalı meze ürünü geri çağrıldı
- 07:58Avrupa semaları kilitlendi: Lufthansa'da grev kaos yarattı, binlerce yolcu mağdur
- 07:48Çin'de lüks otomobil, gelenek gereği toprağa gömüldü
- 07:38Fransa'da şok karar: Binalarda kombi dönemi bitiyor, doğalgaz tamamen yasaklanıyor!
- 07:28Bafra'da motosiklet kazası: 1 kişi hastaneye kaldırıldı




