• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 06 Kasım 2026 00:52

ROKS Seo Hui 10 hücreli sistemle suya indirildi

ROKS Seo Hui 10 hücreli sistemle suya indirildi
Güney Kore'de geliştirilen ROKS Seo Hui, balistik ve seyir füzeleri için 10 hücreli dikey atım sistemiyle donatıldı. Denizaltının deniz testleri sonrası 2028'de donanmaya teslim edilmesi planlanıyor.

Güney Kore Donanması ve Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) tarafından yürütülen proje kapsamında geliştirilen denizaltı için 3 Kasım'da Hanwha Ocean'ın Geoje'deki tersanesinde tören düzenlendi.

Lityum iyon batarya kullanıyor

KSS-III Batch-II sınıfının ikinci denizaltısı ROKS Seo Hui, yaklaşık 89 metre uzunluğunda ve 3 bin 600 ton deplasmana sahip. Dizel-elektrik tahrik sistemiyle çalışan denizaltıda Güney Kore'de geliştirilen lityum iyon bataryalar bulunuyor. Bu teknoloji, su altında kalma süresini ve yüksek hızda seyir süresini artırıyor. Denizaltının geliştirilmiş sonar ve savaş yönetim sistemleri, uzak mesafedeki hedeflerin tespit edilmesini kolaylaştırıyor. Araçta balistik ve seyir füzelerinin fırlatılabildiği 10 hücreli dikey atım sistemi de yer alıyor.

2028'de teslim edilmesi planlanıyor

ROKS Seo Hui'de, yerli lityum bataryalar da dahil olmak üzere Güney Kore'de geliştirilen 70 farklı ekipman ve sistem kullanılıyor. Bu, önceki nesil denizaltılara göre 12 yeni yerli ekipman bulunduğu anlamına geliyor. Gürültü ve titreşimi azaltan teknolojilerle denizaltının tespit edilmesinin zorlaştırılması hedefleniyor. Yardımcı tahrik sistemi ise operasyonel güvenliği artırıyor. Yapımına 2021'de başlanan denizaltının, deniz testleri tamamlandıktan sonra 2028'de Güney Kore Donanmasına teslim edilmesi planlanıyor.