GÜNDEM
Yayınlanma : 21 Ekim 2025 12:16

Reel düşüş konut fiyatlarında sürüyor: Eylül satış rekoru kırıldı

Reel düşüş konut fiyatlarında sürüyor: Eylül satış rekoru kırıldı
Konut fiyatlarında 20 aylık reel düşüş devam ederken, eylül ayında satışlar rekor kırdı; enflasyonun etkisi alım gücünü azaltıyor.

TCMB'nin konut fiyat endeksi, Türkiye'de konut piyasasında 20 aydır devam eden reel bir gerilemeyi gösteriyor. Şubat ayından beri süren bu düşüş, mayıs ayında yüzde 14,9'luk bir kayıp yaşadı ve eylül ayında da devam etti. Nominal artışlar olsa da, enflasyonun etkisiyle reel değerler azalmaya devam ediyor, bu durum alıcıların alım gücünü olumsuz etkiliyor.

teknik yapı

ENFLASYONUN ETKISI FİYATLARI DÜŞÜRDÜ


Eylül ayında endeks yüzde 1,7 nominal artışla 195,7'ye ulaştı, ancak yıllık yüzde 32,2'lik nominal büyüme rağmen reel olarak yüzde 0,8'lik bir düşüş kaydedildi. Bu trend, konut fiyatlarının enflasyon karşısında eridiğini ve uzun vadeli bir gerileme sürecini işaret ediyor. Yatırımcılar bu durumu dikkatle izliyor.

SATISLARDA REKOR ARTIŞ GÖZLEMLENDI


TÜİK verilerine göre eylül ayında 150 bin 657 konut satışı gerçekleşti, bu da tüm zamanların en yüksek eylül ayı rekorunu kırdı. Fiyatlardaki reel düşüşün talebi artırdığı düşünülüyor, ancak bu yüksek hacmin gelecekteki piyasa etkileri belirsizliğini koruyor. Bu dinamik, konut sektöründeki fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor.