Küresel petrol piyasalarında hareketli bir seyir izleniyor. Dün 84,66 dolara kadar yükselen Brent petrolün ekim vadeli varil fiyatı, günü 83,77 dolardan tamamlamasına rağmen bugünkü işlemlerde 84,85 dolara çıkarak artışını sürdürdü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün eylül vadeli varil fiyatı ise 80,83 dolardan işlem görüyor.
ARZ KESİNTİSİ RİSKLERİ FİYATLARI DESTEKLİYOR
Petrol fiyatlarındaki bu dalgalanmanın temelinde, Orta Doğu'da devam eden barış müzakerelerine rağmen çatışmaların yeniden alevlenebileceği endişeleri yatıyor. Bölgedeki jeopolitik gerilimlerin artması, olası arz kesintisi risklerini ön plana çıkararak fiyatları yukarı yönlü itiyor. ABD ile İran arasında kalıcı bir uzlaşının sağlanması yönündeki Körfez ülkelerinin de dahil olduğu görüşmelerden henüz somut bir sonuç çıkmaması, bu endişeleri beslemeye devam ediyor.
TRUMP'TAN İRAN'A SİNYAL: "SON ŞANS"
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile müzakerelerin yeniden başladığını ve bir anlaşma sağlanması konusunda iyimser olduğunu belirtirken, Tahran yönetiminden gelen çelişkili açıklamalara dikkat çekti. Trump, "Şu anda İran'ın talebi üzerine, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve diğer ülkelerin de desteklediği görüşmeleri yürütüyoruz. Bu, onların iyi bir anlaşma yapması için son şansı," ifadelerini kullandı. Daha önce, adı geçen Körfez ülkelerinden gelen çağrı olmasa saldırıları başlatmaya hazır olduklarını söyleyen Trump, bu ülkelerden gelen telefonla saldırıları durdurma kararı aldığını da ekledi. Bu açıklamalar, fiyatlarda bir miktar gerilemeye yol açsa da, Hürmüz Boğazı üzerinden yapılan petrol sevkiyatının sekteye uğrayabileceği endişeleri ile ticari gemilere yönelik güvenlik risklerinin devam etmesi, arz endişelerini canlı tutuyor. Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun eylülde üretimi artırma kararı, piyasaya ek arz sağlayacağı beklentisiyle fiyatlardaki yükselişi sınırlıyor. OPEC'ten yapılan açıklamaya göre, grup eylülden itibaren toplam üretimini günlük 188 bin varil artırma kararı aldı. Grubun bir sonraki toplantısı ise 6 Eylül'de yapılacak.








