POLİTİKA
Yayınlanma : 16 Kasım 2025 20:56
Düzenleme : 17 Kasım 2025 09:57

Özel kıyak Danıştay’dan döndü: Cumhurbaşkanlığı kararı iptal edildi

Özel kıyak Danıştay’dan döndü: Cumhurbaşkanlığı kararı iptal edildi
Prof.Dr.Aydın Ayaydın’ın Göltürkbükü’ndeki villasına ‘orman dışı’ tahsisine Danıştay freni

Bodrum Göltürkbükü’nde AK Partili’li siyasetçi Aydın Ayaydın’ın villasının bulunduğu alanı orman sınırları dışına çıkaran Cumhurbaşkanı kararı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından durduruldu.

teknik yapı

 

Bodrum Göltürkbükü Mahallesi’ndeki 117,96 metrekarelik bölümün orman vasfından çıkarılmasına yönelik 26 Ocak 2023 tarihli kararname için yapılan itirazlar sonuç verdi. Danıştay, alanın “turizm merkezi sınırları içinde” bulunduğunu belirterek, mevzuat gereği orman sınırları dışına çıkarılamayacağına hükmetti.


 

Yerel seçimlerde AK Parti’nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Aydın Ayaydın, 2023 yılında villasının tuvalet ve müştemilatının orman sınırında kalması nedeniyle gündeme gelmiş; bu bölümün yıkılması gerekirken "kişiye özel" bir düzenlemeyle alan kararnamede orman dışı ilan edilmişti.

 

halk tv'nin haberine göre, Danıştay, bilirkişi raporlarındaki tespitlere de dikkat çekerek, yalnızca 117,96 m²’lik alan için kamu yararı oluştuğuna dair hiçbir somut gerekçe sunulmadığını vurguladı. Kararda işlemin “kişiye özel nitelik taşıdığına dair güçlü emareler” bulunduğu belirtildi.


 

“Açıkça hukuka aykırı”


 

Kararın uygulanmaması halinde telafisi güç sonuçlar doğabileceğini belirten üst kurul, Cumhurbaşkanlığı kararının açıkça hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve yürütmeyi durdurdu. Karar oyçokluğuyla alınırken iki üyenin karşı oy kullandığı öğrenildi.

Bu karar sonrası Aydın Ayaydın’ın söz konusu orman işgalini sonlandırması gerekiyor. Orman Müdürlüğü’nün ise Danıştay kararını en geç 30 gün içinde uygulaması ve işgale son verilmesini sağlaması yasal zorunluluk olarak ifade ediliyor.