• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
OTOMOTİV
Yayınlanma : 05 Kasım 2026 23:55

Otomotiv birliğinden Çinli araçlara kalıcı engel çağrısı

Otomotiv birliğinden Çinli araçlara kalıcı engel çağrısı
Otomotiv İnovasyon Birliği, Çinli markaların ABD pazarına girişini kalıcı biçimde engelleyecek federal yasanın 2026 bitmeden çıkarılmasını istiyor. Tasarının yıl sonuna kadar oylanması bekleniyor.

General Motors, Toyota, Volkswagen, Ford ve Stellantis gibi üreticileri temsil eden Otomotiv İnovasyon Birliği, Çinli markaların ABD’ye girişini kalıcı biçimde engelleyecek federal yasanın 2026 bitmeden onaylanmasını istedi. Birlik, Aralık ayında sona erecek yasama dönemi öncesinde milletvekillerine çağrıda bulunarak mevcut idari engellerin yasaya dönüştürülmesini talep etti.

Güvenlik ve veri endişeleri

Sektör temsilcileri, Donald Trump’ın Çinli üreticilerin ABD’de fabrika kurmasına izin verebileceği yönündeki açıklamalarının ve Avrupa pazarındaki Çinli araçların artışının endişeyi büyüttüğünü belirtti. Akıllı araç yazılımları üzerinden sürücü verilerinin Pekin’e aktarılabileceği ve yerli sanayinin savunma kapasitesinin zarar görebileceği uyarısı yapıldı. Birliğe göre Avrupa Birliği, 2026’nın ilk sekiz ayında 1,1 milyondan fazla Çin malı araç ithal etti. Sektör temsilcileri, benzer bir tablonun ABD’de yaşanmaması için yasal düzenleme gerektiğini savundu.

Çin’den serbest piyasa vurgusu

Çinli üreticilerin ABD pazarına girişi, yüzde 100’ü aşan gümrük vergileri ve Biden döneminde çıkarılan düzenlemelerle fiilen engelleniyor. Pekin yönetimi bu girişimleri “haksız baskı ve serbest piyasa ilkelerinin ihlali” olarak nitelendirerek adil rekabet çağrısı yaptı. BMW, Mercedes-Benz, Hyundai ve Ferrari’nin de desteklediği tasarının, Kongre’deki seçim ve takvim yoğunluğuna rağmen yıl sonuna kadar oylanıp yasalaşması bekleniyor.