SAĞLIK
Yayınlanma : 16 Ocak 2026 05:59

Op. Dr. Duygu Kavak'tan çarpıcı uyarı: Rahim ağzı kanseri bu yanlışlarla artıyor, aşı hayat kurtarıyor!

Op. Dr. Duygu Kavak'tan çarpıcı uyarı: Rahim ağzı kanseri bu yanlışlarla artıyor, aşı hayat kurtarıyor!
Op. Dr. Duygu Kavak, rahim ağzı kanserinin yüzde 95'ten fazlasının HPV'den kaynaklandığını, erken tarama ve aşı ile önlenebileceğini belirterek, toplumdaki yanlış inanışlara karşı uyardı.

Eskişehir Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Doktoru Op. Dr. Duygu Kavak, HPV virüsü ve rahim ağzı kanseri hakkında toplumda yaygın olan yanlış bilgileri düzeltirken, erken teşhis ve aşının önemine dikkat çekti. Her yıl Türkiye'de yaklaşık 2 bin 500 kadına serviks kanseri tanısı konulduğunu belirten Kavak, bu hastalığın büyük ölçüde önlenebilir olduğunu vurguladı.

teknik yapı

HPV ENFEKSİYONU EN BÜYÜK RİSK FAKTÖRÜ

Op. Dr. Duygu Kavak, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 95'ten fazlasının HPV (Human Papilloma Virüsü) enfeksiyonu nedeniyle geliştiğini açıkladı. Sigara kullanımı, erken yaşta cinsel ilişki, çok partnerli yaşam, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar ve çok sayıda doğumun da risk faktörleri arasında yer aldığını, ancak en belirleyici faktörün HPV olduğunu ifade etti. Dünyada kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanser türü olan serviks kanserinin, Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

ERKEN TANI İLE KANSER GELİŞMEDEN DURDURULABİLİR

Kavak, hastalığın semptomlar ortaya çıktığında genellikle ilerlemiş olduğunu, bu nedenle kadınların henüz belirti yokken tarama testlerini yaptırmalarının hayati önem taşıdığını belirtti. Smear ve HPV testlerinin birlikte kullanılmasının tarama başarısını artırdığını, Sağlık Bakanlığı'nın KETEM'ler aracılığıyla 30 yaşından itibaren 5 yılda bir HPV testi uyguladığını aktardı. Test sonuçları normal olan kadınlar için bu aralığın yeterli olduğunu, ancak anormallik saptanırsa müdahalelerin gerekebileceğini ekledi.

HER YAŞTA AŞI MÜMKÜN, YANLIŞ İNANIŞLAR TEHLİKE YARATIYOR

HPV aşısının son derece etkili olduğunu ve yaygın uygulandığı ülkelerde rahim ağzı kanserinin neredeyse hiç görülmediğini vurgulayan Kavak, aşının her yaşta yapılabileceğini, koruyuculuğun ileri yaşlarda azalsa da faydalı olduğunu söyledi. Toplumdaki en yaygın yanlış inanışların, HPV'nin sadece kadınları etkilediği ve aşının yalnızca gençlere yapılabileceği olduğunu belirtti. HPV'nin erkeklerde de siğillere ve nadiren kanserlere yol açabildiğini, bu nedenle her iki cinsiyetin de sorunu olduğunu açıkladı. Ayrıca, cinselliğin tabu olarak görülmesi ve cinsel eğitimin yetersizliğinin bilinç düzeyini düşürdüğünü, okullarda kapsamlı eğitim verilmesi gerektiğini ifade etti.