SAĞLIK
Yayınlanma : 08 Mart 2026 11:14

Rahim ağzı kanseriyle savaşta umut ışığı: HPV aşısı 250 bin kadını kurtarabilir!

Rahim ağzı kanseriyle savaşta umut ışığı: HPV aşısı 250 bin kadını kurtarabilir!
Rahim ağzı kanseriyle mücadelede HPV aşısı kritik rol oynuyor. Türkiye'de her yıl binlerce kadın bu kanserden hayatını kaybederken, uzmanlar aşı ve düzenli taramaların hayat kurtardığını vurguluyor.
Rahim ağzı kanseriyle savaşta umut ışığı: HPV aşısı 250 bin kadını kurtarabilir!

Dünya genelinde her yıl yarım milyon kadının hayatını tehdit eden ve yarısını ölüme götüren rahim ağzı kanseri, bilimsel bir panelde mercek altına alındı. Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen panelde, Türkiye'de her yıl 2 bin 356 kadına teşhis konulduğu ve bin 280 kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiği belirtildi. Uzmanlar, rahim ağzı kanserini dünya gündeminden tamamen silebilecek en etkili yöntemin HPV aşısı olduğunu vurguladı.

sempati mobilya

Kanserle Mücadelenin Anahtarı: Tarama ve Aşılama

Medicana International İzmir Hastanesi iş birliğiyle Yaşar Üniversitesi'nde gerçekleşen söyleşide, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Melih Erkan ile Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Müge Yaşar, hastalığın tıbbi ve toplumsal boyutlarına dair çarpıcı bilgiler paylaştı. Rahim ağzı kanseriyle mücadelede en kritik adımların düzenli tarama ve aşılanma olduğu belirtildi. Kanser oluşumuna yol açan HPV (Human Papilloma Virüs) için aşı ile bağışıklık kazanıldığında, virüs vücutta bulunsa dahi kanser gelişiminin engellenebildiği ifade edildi. Ayrıca, Smear ve HPV testlerinin düzenli olarak yaptırılmasının, kanserleşme sürecindeki hücresel değişikliklerin 15-20 yıl öncesinden saptanmasına olanak tanıdığı vurgulandı. Uzmanlar, kanserleşme tam olarak başlamadan yapılacak müdahalelerin, ileride yaşanabilecek ciddi cerrahi operasyonların ve hayati risklerin önüne geçebileceğine dikkat çekti.

Aşı İle Kanserden Korunmak Mümkün ve Toplumsal Tabular Yıkılmalı

Panelde söz alan Op. Dr. Mustafa Melih Erkan, rahim ağzı kanserinin önlenebilir tek kanser türü olduğunu belirterek, "Dünya genelinde her yıl yaklaşık 600 bin vaka görülüyor ve maalesef 30 bin insan bu hastalıktan hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise her yıl 2 bin 356 yeni teşhis ve bin 280 can kaybı yaşanıyor. Elimizde HPV aşısı gibi güçlü bir silah varken, Avustralya gibi ülkeler yaygın aşılama ile 2035'te bu hastalığı tamamen yok etmeyi hedefliyor. 9 yaşından itibaren hem kadınlara hem de erkeklere uygulanabilen bu aşı, bir insanın hayatını kurtarmak için atılabilecek en somut adımdır." dedi. Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Müge Yaşar ise hastalığın sadece biyolojik değil, aynı zamanda sosyolojik bir sorun olduğuna dikkat çekerek, "Toplumun yüzde 80'i hayatının bir döneminde HPV ile karşılaşabiliyor. Bu sadece kadınların değil, genel bir insanlık sorunudur. Ancak kadınlar, toplumsal baskılar nedeniyle Smear testlerini ve rutin kontrollerini yaptırmaktan kaçınabiliyor. Belirti vermeden sessizce ilerleyen bu hastalık, geri dönülemez evrelere ulaşabiliyor. Bu tabulaşmayı kırmak ve kadın doğum muayenelerini normalleştirmek hepimizin görevidir." şeklinde konuştu.