Metal işçileri sokağa dökülüyor: 160 bin kişi grev hazırlığında!

Metal işkolunda toplu sözleşme krizi derinleşti. TÜRK-METAL ve MESS arasında 160 bin işçiyi ilgilendiren görüşmeler tıkandı. Sendika, işverenin teklifini yetersiz bulup grev hazırlığına başladı. Ücret zammı, ikramiye gibi konularda anlaşma
Türkiye'nin dev metal sanayisinde kritik dönem: TÜRK-METAL sendikası ile MESS işveren sendikası arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde dördüncü turda da anlaşma çıkmadı. Yaklaşık 160 bin çalışanı ilgilendiren bu önemli sözleşmede uyuşmazlık tutanağı tutulurken, arabulucu süreci ve olası bir grev hazırlığı start aldı. Yasal prosedürler nedeniyle bu sürecin yaklaşık iki ay sürmesi bekleniyor.
EYLEM TAKVİMİ BELİRLENECEK
TÜRK-METAL sendikası, 9 Aralık tarihinde toplanacak Başkanlar Kurulu ile birlikte atılacak adımları ve eylem takvimini netleştirecek. Sektörün kalbi konumundaki Bursa, İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde geniş katılımlı protestoların düzenlenmesi öngörülüyor. Sendika yetkilileri, işverenin enflasyon karşısında eriyen ücretleri telafi etmeyen ilk teklifine karşılık bu kez daha kararlı bir duruş sergileyeceklerini vurguladılar.
ÜCRET ZAMMI KONUSUNDA BÜYÜK FARK
Sendikanın ilk altı ay için saat ücretine yüzde 5 artı 11,5 TL seyyanen zam talebi, toplamda yaklaşık yüzde 10'luk bir artış anlamına geliyordu. Sosyal haklarla birlikte bu oran yüzde 10,3'e ulaşıyordu. Ancak TÜRK-METAL'in nihai talebi, birinci altı ay için yüzde 20 zam ve 15,20 TL seyyanen zam, sosyal yardımlarda ise yüzde 50 artışla birlikte ortalama yüzde 38,97'lik bir iyileştirme yönündeydi. İşveren tarafı ise ikinci altı aylık dönemler ve ikinci yıl için herhangi bir artış teklifinde bulunmayarak bu konudaki makası daha da açtı.
ANLAŞMA SAĞLANAN VE ANLAŞILAMAYAN MADDELER
Beş oturum boyunca yürütülen müzakerelerde 47 ana madde, 5 ek madde ve 2 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ile sözleşmenin eki niteliğindeki iki yönetmelik üzerinde mutabakat sağlandı. Ancak ücret zammı, ikramiye ve sözleşmenin yürürlük tarihine ilişkin kritik başlıklar başta olmak üzere 33 ana madde, 2 ek madde ve 3 geçici madde ile bir yönetmelik konusunda uzlaşma sağlanamadı. Bu anlaşmazlık noktaları, grev tehdidini ve işçi eylemlerini gündeme taşıdı.
- 19:19Direksiyon başında fenalaşan sürücü dehşet saçtı: Kaza sonrası hastaneye kaldırıldı
- 19:08Bodrum'da kontrolden çıkan otomobil devrildi, sürücü şans eseri kurtuldu
- 18:59Kuruyan Marmara Gölü'ne 'can suyu': Demirköprü Barajı'ndan umutlu haber
- 18:49Denizli kurban pazarı, bayram öncesi şimdiden hareketlendi
- 18:39Bodrum'da yürekleri ağza getiren kaza: Kamyon devrildi, içeridekiler tehlike atlattı





