Eğitim Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder Uçak, mazerete bağlı yer değiştirme sürecinin öğretmenleri karmaşık tercihlerle karşı karşıya bıraktığını dile getirdi. Uçak, aile bütünlüğünü önceliklendiren, daha adil ve öngörülebilir bir sistemin kurulması gerektiğini vurguladı.
TERCİH LABİRENTİ
2026 yılı mazeret tayini takviminde öğretmenlerin ilk olarak il ve ilçe belirlemesi yapacağı, sonrasında ise boş veya boşalması beklenen okulları tercih edeceği belirtiliyor. Aile birliğinin sağlanamaması durumunda, bir sonraki değerlendirmeye alınabilmek için ildeki tüm kontenjanların doldurulması şartı aranacak. Bu durum, Uçak'ın ifadelerine göre, eşi farklı bir ilçede görev yapan bir öğretmeni, aile bütünlüğünü sağlamak adına zorlu bir tercih sürecine sokuyor. Öğretmenler, eşlerinden uzak kalma riskiyle karşı karşıya kalabiliyor ya da Muğla'ya gelme imkanı bulamayabiliyor.
MAĞDURİYET YARATAN SİSTEM
Uçak, il içi yer değiştirmelerde de benzer sorunların yaşandığını belirtti. Örneğin, ilçe grubu nedeniyle Milas'a atanamayan bir öğretmenin Yatağan'ı tercih etmesi durumunda, mazeret tayininden faydalanamayarak yeni bir mağduriyetle yüzleştiğini söyledi. Eğitim sendikası başkanı, öğretmenlerin eşlerine kavuşmak için hangi tercihin kendilerine avantaj sağlayacağını hesaplamak zorunda bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Bu nedenle, aile birliğini esas alan, şeffaf, adil ve öngörülebilir bir yer değiştirme sisteminin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.







