Kum Zambakları Tehlikede: Efes Selçuk'ta yoğun baskı

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Efes Selçuk Pamucak sahilindeki kum zambaklarının insan baskısı ve bilinçsiz kullanım nedeniyle tehdit altında olduğunu açıkladı.Kum Zambakları Tehlikede: Efes Selçuk'ta yoğun baskı
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Türkiye'nin nadir endemik türlerinden kum zambaklarının tehlike altında olduğunu açıkladı. İnsan baskısı ve bilinçsiz kullanımın bu nadir bitkiyi tehdit ettiğini belirten Sürücü, özellikle Efes Selçuk Pamucak sahilindeki kumulların yoğun baskı altında olduğunu vurguladı.

KUM ZAMBAKLARININ KORUNMASI İÇİN ACİL ÖNLEM GEREKİYOR
Sürücü, kum zambağının Türkiye'de doğal olarak yetiştiği bilinen tek tür olduğunu ve Akdeniz'e özgü, çok yıllık, soğanlı bir bitki olduğunu söyledi. Aydın'da Didim Tavşanburnu Tabiat Parkı, Taşburun Limanı, Büyük Menderes Deltası ve Dilek Yarımadası gibi alanlarda görüldüğünü, ancak en yoğun popülasyonun Efes Selçuk Pamucak kumullarında olduğunu ifade etti. Günübirlik ziyaretçilerin bilinçsiz faaliyetleri, ATV araçlarının geçişi, çevre kirliliği ve kontrolsüzlüğün kum zambaklarının büyük bölümünü tahrip ettiğini belirtti. Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının ortak projeler geliştirerek alanı koruması gerektiğini vurguladı.

EFES SELÇUK BELEDİYESİ'NİN ÇABALARI YETERSİZ KALDI
Efes Selçuk Belediyesi'nin tesisleri önünde koruma çalışmaları yapmasına rağmen, bazı ziyaretçilerin çitleri kırarak alana zarar vermeye devam ettiğini söyleyen Sürücü, ekolojik hassasiyeti olan bu kıyı kumullarının korunması için ahşap yürüyüş yolları yapılması, bilgilendirme tabelalarının artırılması ve ziyaretçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu alanların sadece bitkiler için değil, kuşlar ve deniz kaplumbağaları gibi türler için de kritik öneme sahip olduğunu ve Pamucak sahillerinde son yıllarda Caretta caretta türü kaplumbağaların da yuvalandığını ekledi.
- 08:47Altın yatırımcılarını tedirgin eden gelişmeler yaşanıyor
- 08:37Oyuncu Wilma Elles, mobilya firmasına 600 bin TL'lik dava açtı: Fotoğrafları izinsiz kullanılmış!
- 08:27Şiddetli alçak basınç İtalya'nın gökyüzünü kahverengiye boyadı
- 08:17İrlanda'da Tarihi Bir Köy, 20 Milyon Euro'ya Satışa Çıkarıldı
- 08:08Almanya'da iki Türk markalı meze ürünü geri çağrıldı



