Kuşadası'nda Kum Zambakları Tekrar Açtı: Çevre Kirliliğine Dikkat Çekiliyor

Kuşadası'nda uzun yıllar sonra kum zambakları tekrar açtı. Ancak, artan çevre kirliliği ve Caretta caretta yuvalarının tehdit altında olması, kumulların korunması için acil önlemler alınması gerektiğini gösteriyor.Kuşadası'nda Kum Zambakları Tekrar Açtı: Çevre Kirliliğine Dikkat Çekiliyor
KUM ZAMBAKLARININ GELECEĞİ
Uzmanlar, kumullar korunarak kullanıldığı takdirde kum zambaklarının çoğalmasının mümkün olduğunu vurguluyor. Kuşadası'ndan Milli Park'a kadar uzanan yaklaşık 20 kilometrelik kıyı şeridi hala kumullarla dolu. Ancak yaz döneminde binlerce insanın kullandığı bu alanlar, doğru kullanılmadığında çevre kirliliğine yol açıyor. Belediye ekipleri kirlenen kumulları temizlemek için çalışmalar yürütüyor. Araçların kumullar üzerinde dolaşması, Pamucak sahillerinde olduğu gibi kum zambaklarının yok olmasına neden oluyor.

CARETTA CARETTA YUVALARI TEHDİT ALTINDA
Aynı zamanda, her yıl sayısı artan Caretta caretta yuvaları da ciddi tehdit altında. Yuva kontrollerinde, yuvaların içinde çocuk bezi, bira kapağı ve plastik atıklar bulunuyor. Yetkililer, plajlara atılan atıkların kumda kaybolduğunu, temizlik araçlarının bu atıkları temizlerken diğer canlıların yaşamının tehlikeye girdiğini ve gözle görülmeyen mikroplastiklerin de kumda bulunduğunu belirterek uyarıda bulundu. Binlerce çocuğun bu kumlarla oynadığını ve mikroplastiklerin denize karışarak deniz canlılarına ulaştığını ifade ettiler. Güzelçamlı'da açan tek kum zambağı sembolik bir anlam taşıyor. EKODOSD yetkilileri, geçmiş yıllardaki gibi Kuşadası sahillerinde tekrar kum zambakları açması umudunu dile getirdi. Kumulların temiz kullanılması, Caretta carettaların gelmeye devam etmesi ve plajlara gelen herkesin getirdiğini geri götürmesi durumunda, kumulların birlikte korunmasının mümkün olduğunu belirttiler.
- 10:4910 suçtan aranan firari hükümlü Aliağa'da nefes kesen operasyonla yakalandı!
- 10:39Ege Üniversitesi'nde veri biliminin geleceği tartışıldı
- 10:29Belediyenin ihmali kaderi oldu: Engelli evladıyla perişan anne isyan etti!
- 10:19Bursa'da aranması olan 3 kişi cezaevine gönderildi
- 10:09Bodrum'dan Altınordu'ya bir yetenek daha




