• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 29 Temmuz 2026 12:23

Köprü ve otoyol özelleştirmesi için iki alternatif masada

Köprü ve otoyol özelleştirmesi için iki alternatif masada
Köprü ve otoyol özelleştirmesi için iki alternatif üzerinde çalışmalar sürüyor. İşletme hakkı devri konusunda henüz karar verilmiş değil.

Köprü ve otoyol özelleştirmesi konusunda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işlettiği köprü ve otoyolların, 25 yıllığına işletme hakkı devri (İHD) yöntemiyle özelleştirilmesi planlanıyor. Bu durumda, otoyolların mülkiyetinin devlette kalacağı belirtiliyor.

İKİ SEÇENEK ÜZERİNDE DURULUYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Karayolları Müdürlüğü tarafından işletilen 2 bin kilometrelik yolun bakımına harcanan paranın miktarını vurgulayarak, Hazine Bakanlığı ile yürütülen çalışmalar neticesinde bu yolların işletme hakkının devredilmesinin daha yararlı mı yoksa daha zararlı mı olacağını araştırdıklarını ifade etti. Bakan Uraloğlu, “Satılması gibi bir durum yok, işletme hakkı devredilmesi çalışması yapıyoruz ama kamu ne derse o olur” şeklinde konuştu.

YENİ YÖNTEMLER TARTIŞILIYOR

Özelleştirme sürecinde dikkat çeken bir diğer husus ise, milyarlarca dolarlık bir gelir beklentisi olan köprü ve otoyol özelleştirmesinde, 2013 yılında uygulanan yöntemden farklı bir alternatif üzerinde durulması. Bu alternatif, köprü ve otoyolların belli ekonomik parametreler ve yapısal dinamikler çerçevesinde parçalara ayrılarak özelleştirilmesi. Diğer bir seçenek ise, 2013 yılında olduğu gibi köprü ve otoyolların bir bütün olarak özelleştirilmesi. 2013 yılında Türkiye, köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için bir ihale gerçekleştirmişti. Sekiz otoyol ve iki köprünün (Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet) 25 yıllık işletme hakkını kapsayan ihalede, Koç Holding - Ülker (Gözde Girişim) - Malezyalı UEM Group konsorsiyumu 5,7 milyar dolarla en yüksek teklifi vermişti. Ancak ihale, teklif bedelinin düşük olması nedeniyle iptal edilmişti. Şu anki süreçte, köprü ve otoyolların işletme hakkının nasıl devredileceği ve diğer birçok konu üzerinde çalışmalar devam ediyor. Henüz kesin bir karar alınmış değil.