Kastamonu'da yangın sonrası kuzugöbeği mantarı bereketi: Köylüler geçim kaynağı buldu

Kastamonu'daki yangın sonrasında kuzugöbeği mantarı bolluğu yaşanıyor. Mantar, köylülerin önemli bir gelir kaynağı haline geldi ve bölgeye talep artıyor.Kastamonu'da yangın sonrası kuzugöbeği mantarı bereketi: Köylüler geçim kaynağı buldu
Kastamonu'nun Araç ilçesinde, geçen yıl çıkan yangınların ardından zarar gören 2 bin 736 hektar alanda kuzugöbeği mantarı bolluğu yaşanıyor. Bu mantar, köylülerin önemli bir gelir kaynağı haline geldi.

YANGINDAN SONRAKİ BEREKET
1 Eylül 2025 tarihinde meydana gelen yangınlar sonucu, yaklaşık 2 bin 78 hektar orman alanı ve 658 hektar tarım arazisi zarar gördü. Yangın, dört günde kontrol altına alındı; ancak ardından yapılan hasar tespit çalışmalarının yanı sıra kesim işlemleri de devam ediyor. Bahar yağmurlarıyla birlikte, zarar gören alanlarda kuzugöbeği mantarının bolluğu gözlemleniyor. Son yıllarda kuraklık nedeniyle nadir bulunan bu mantar, artık yangından etkilenen ormanlarda bolca yetişiyor.

KÖYLÜLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR
Tazesinin kilogramı bin TL, kurutulmuşunun ise 7 bin TL'ye satıldığı kuzugöbeği mantarı, köylüler için büyük bir geçim kaynağı oluşturdu. Mantar bolluğunun farkına varan birçok vatandaş, Kastamonu il merkezi ve Karabük'ten bölgeye akın etmeye başladı. Mantar toplamak için yola çıkan Salih Başçı, yangında köylerinin büyük bir zarar gördüğünü, ormanlarının yanarak cennetten cehenneme döndüğünü dile getirdi. Başçı, sabahın erken saatlerinde mantar toplamak için uzun bir yol katettiğini ifade etti. Bölgedeki mantar fiyatlarının düşmesine rağmen, kuzugöbeği mantarının Fransa, İtalya, Almanya gibi ülkelere ihraç edildiği de bilgisi verildi. Abdullah Keleş, yanan ormanlık alanlarda mantarın daha çok yetiştiğini ve bu durumun kendilerine rızık sağladığını belirtti. Ancak yerel fiyatların uluslararası piyasalara göre düşük olduğunu ve bu durumu eleştirdi.
- 22:27Gaz kaçağı paniği: Kütahya'da ekipler seferber oldu
- 22:18Bursa'da Orhangazi'ye büyük altyapı yatırımı müjdesi
- 22:09Hizmet dolu yılların ardından bir komiserin onurlandırılması
- 22:00Eskişehir'de rehberlik hizmetleri için yeni stratejiler belirlendi
- 21:50Soğuktan üşüyen tilkiye uzanan şefkat eli: Erzurum'dan yürek ısıtan görüntü




