Hasır yastıklar nostaljiye mi yenildi? Geleneksel zanaatın son temsilcileri tükeniyor

Bir zamanlar her evde bulunan kamıştan yapılmış hasır yastıklar, modern malzemelere yenik düşerek kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Ustalar, mesleğin tükenme noktasına geldiğini belirtiyor.Hasır yastıklar nostaljiye mi yenildi? Geleneksel zanaatın son temsilcileri tükeniyor
Bir zamanlar her evin vazgeçilmez bir parçası olan, kamıştan özenle hazırlanan rengarenk hasır yastıklar, modern yaşamın hızına ve değişen zevklere yenik düşerek kaybolmaya yüz tuttu. Yaklaşık altmış yıldır bu geleneği sürdürmeye çalışan Afyonkarahisarlı ustalar, mesleğin tükenme noktasına geldiğini belirtiyor.

Kültürel Mirasın Solan Renkleri
Türk kültüründe derin izler bırakan, neredeyse her evde rastlanan hasır yastıklar, yerini zamanla sünger, kauçuk ve elyaf gibi daha modern dolgu malzemelerine bırakmış durumda. Günümüzde ise nadiren de olsa bazı kafe ve evlerde 'şark köşesi' olarak adlandırılan özel alanları süsleyen bu yastıklar, üzerlerindeki rengarenk işlemelerle hala göz kamaştırıyor. Eber Gölü başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden toplanan kamışlar, ustaların atölyelerinde hem el emeğiyle hem de makineler yardımıyla şekillendirilerek, üzerine geçirilen kumaşlarla estetik ve sağlıklı yastıklara dönüşüyor. Sağlık açısından da faydalı olduğu düşünülen bu geleneksel ürünler, boyutlarına ve işleme detaylarına göre 300 liradan bin 200 liraya kadar değişen fiyatlarla alıcı buluyor.

MESLEK TÜKENME NOKTASINDA
Bolvadin ilçesinde 1967 yılından bu yana hasır yastık ustalığı yapan Mevlüt Sargın, mesleğin eskisi gibi ilgi görmediğini ve son yıllarda yalnızca sipariş üzerine çalıştıklarını üzülerek dile getiriyor. "1967'den beri bu işi yapıyorum, çıraklıktan başladım" diyen Sargın, "Eber Gölü'nde eskisi gibi kamış bulmak zorlaştı. Genellikle kamışları Çay ilçesindeki Karamık Gölü ve Denizli'nin Çivril ilçesinden temin ediyoruz. Sonrasında bu kamışları işleyerek, presleyip yastık haline getiriyoruz. Gerekirse çuvallayıp üzerine kumaş geçirerek yastık yapıyoruz. Hasır yastıklara eskisi kadar talep yok, meslek tükeniyor diyebiliriz. Bu nedenle sünger yastık da yaparak mesleği ayakta tutmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
- 06:02Kredi kartı aidatları: Bankanızdan ödediğiniz parayı geri alma yolları neler?
- 05:52Vize şirketlerine Bakanlıktan şok ceza: Reklamlar durduruldu
- 05:42Cennet Koyu'nda Cengiz İnşaat'ın skandalı büyüyor: İşçi ithalatı ve 'yeterli personel yok' bahanesi
- 05:32Teksas kıyılarında gizemli kumbara yağmuru: İçleri boş çıktı
- 05:21Türkiye'nin yanı başında saklı cennet: Sakız Adası, kalabalıktan kaçanların yeni rotası mı?




