Emlak Vergilerinde Yeni Dönem: Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiren Rayiç Değer Artışları

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'nın açıklamalarına göre, 2026-2029 dönemi için belirlenen yeni rayiç değerler, birçok ilçede onlarca kat artış göstererek milyonlarca vatandaşın emlak vergilerini önemli ölçüde yükseltecek.
Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2026-2029 dönemini kapsayan yeni emlak vergisi düzenlemesinin detaylarını paylaştı. Özelmacıklı, her dört yılda bir takdir komisyonları tarafından belirlenen asgari arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin, milyonlarca vatandaşın vergi yükünü doğrudan etkileyeceğini vurguladı. Birçok ilçede rayiç değerlerde gözle görülür artışlar yaşandığını ve bu durumun vatandaşları yakından ilgilendirdiğini belirtti.
RAYİÇ BEDEL ARTISLARININ ETKİLERİ
Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Özelmacıklı, emlak vergilerindeki artışların sadece emlak vergilerini değil, tapu harçlarından veraset ve intikal vergilerine, değerli konut vergisinden emsal kira ve değer artış kazançlarına kadar birçok vergi kalemini etkileyeceğini açıkladı. Bu durumun hem kiraları hem de satılık taşınmaz fiyatlarını yükselteceğini, hatta bazı bölgelerde piyasaların kilitlenmesine yol açabileceğini dile getirdi. Özelmacıklı, rayiç bedel artışlarına bir üst sınır getirilmesi önerisinde bulundu.
BELİRLENME ŞEKLİ VE İTİRAZ SÜRECİ
2025 yılında belirlenen rayiç bedellerin 2026-2029 dönemi için geçerli olacağını hatırlatan Özelmacıklı, takdir komisyonlarının yapısını ve karar alma süreçlerini anlattı. Bu komisyonlarda belediye, vergi dairesi, tapu müdürlüğü, ticaret odası temsilcileri ve ilgili muhtarların yer aldığını, belirlenen değerlerin üst kurula (valilikler, defterdar, tapu müdürü temsilcilerinden oluşan) sunulduğunu belirtti. Rayiç bedellerin muhtarlıklardan ve belediye ilan panolarından öğrenilebileceğini, arsalarda binde 3, konutlarda binde 1, iş yerlerinde binde 2 oranında emlak vergisi uygulandığını, büyükşehirlerde ise bu oranın iki katına çıktığını ifade etti. Vatandaşların rayiç bedel listelerine 30 gün içinde itiraz edebileceğini ve takdir komisyonu kararlarına dava açabileceğini, bu yıl için son tarihin 7 Eylül 2025 olduğunu hatırlattı.
ÖRNEKLER ÜRKÜTÜCÜ
Özelmacıklı, İstanbul başta olmak üzere birçok ilçede emlak vergilerinin temelini oluşturan arsa rayiç değerlerinde çok yüksek artışlar yaşandığını, bazı örnekler vererek açıkladı. Sancaktepe Abdurrahman Gazi Mahallesi Ebubekir Caddesi'nde metrekare rayiç bedelinin 3.384 TL'den 61.600 TL'ye, Üsküdar Kuzguncuk Kuşbakışı Caddesi'nde 40.718 TL'den 200.000 TL'ye yükseldiğini belirtti. Maltepe Zümrütevler Mahallesi Çilek Sokak'ta 5.191 TL'den 80.000 TL'ye, Sarıyer Emirgan Katar Caddesi'nde ise 21.631 TL'den 175.000 TL'ye çıkan rayiç değerlerin vatandaşların bütçelerini ciddi şekilde zorlayacağını vurguladı. Tapu dairelerinde yapılan işlem sayısının ilk 7 ayda 10,5 milyonu geçtiğini ve tapu işlemlerinden elde edilen harç gelirinin 75 milyar seviyesine yaklaştığını da sözlerine ekledi.
- 21:08Kaymakam Fatih Genel, 10 yıllık birikimini 'Az daha çoktur' kitabıyla taçlandırdı
- 20:5925 yıla kadar ışık veren fener devrim yarattı
- 20:50Bursa'da korkunç kaza: Sara nöbeti geçiren sürücü bariyerlere daldı, 2 yaralı!
- 20:40Sakarya, Kütahya Belediyesi'ni konuk etmeye hazırlanıyor
- 20:31ManisaKart'a yeni işlem noktası: Vatandaşlar artık daha rahat!




