EKONOMİ
Yayınlanma : 30 Nisan 2026 15:15
Düzenleme : 30 Nisan 2026 15:40
Düzenleme : 30 Nisan 2026 15:40
Dolar hegemonyası sarsılıyor: 10 ülkede yeni para birimi yolda

Deutsche Bank raporu, dolar hegemonyasının sona erdiğini ve gelişmekte olan ülkelerin altın rezervlerini artırarak yeni bir para birimi arayışında olduğunu ortaya koydu.
TARİHİN DÖNÜŞÜ
1989 yılında Francis Fukuyama, Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla birlikte insanlığın 'tarihin sonuna' ulaştığını öne sürmüş ve Batılı liberal demokrasinin zaferini ilan etmişti. Ancak Deutsche Bank’ın son raporu, bu dönemin resmi olarak sona erdiğini bildiriyor. Rapor, dünya ekonomisinin yeniden süper güç mücadelesine sahne olduğunu işaret ediyor.
Banka stratejistleri Mallika Sachdeva ve Michael Hsueh, altının rezervlerdeki payının jeopolitik bir sembol haline geldiğini vurguluyor. 1990'larda ABD hegemonyasının artmasıyla hızla azalan altın, günümüzde tekrar önem kazanmaya başladı. Doların rezervlerdeki payı yüzde 60 seviyelerinden yüzde 40'a gerilerken, altın hızlı bir şekilde yüzde 30'a yükseldi. Bu değişim, gelişmekte olan ülkelerin dolara olan bağımlılıklarını azaltma çabalarının bir sonucu olarak görülüyor.
- 08:21Japonya faizleri 31 yıl sonra zirve yaptı: Enflasyonla mücadelede tarihi adım!
- 08:10Vergi borçları için yeni düzenleme: Yüzde 29 faizle 72 aya kadar taksit imkanı
- 08:01Beylikdüzü'nde iskan skandalı: 27 kişi adalete teslim ediliyor
- 07:51Ceyda Evlekoğlu'nun durumu için bakanlık devrede
- 07:39Akaryakıtta rekor indirim beklentisi, ama eşel mobil sistemi devrede!





