ÇEVRE
Yayınlanma : 15 Ekim 2025 15:14

Burdur Gölü zeminleri yapılaşmaya uygun değil: Uzmanlar uyarıyor

Burdur Gölü zeminleri yapılaşmaya uygun değil: Uzmanlar uyarıyor
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mahmut Mutlutürk, Burdur Gölü'nün sularının çekildiği alanların yapılaşmaya açılmaması gerektiğini, bu zeminlerin deprem riskine karşı dayanıksız olduğunu belirtti.
Burdur Gölü zeminleri yapılaşmaya uygun değil: Uzmanlar uyarıyor

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mahmut Mutlutürk, Burdur Gölü'nde suların çekildiği alanların imara açılmaması gerektiğini vurgulayarak, bu zeminlerin yapılaşma için uygun olmadığını belirtti.

teknik yapı

BURDUR GÖLÜ'NÜN KURUMASI VE İMAR TEHLİKESİ

Prof. Dr. Mutlutürk, küresel iklim krizinin bir sonucu olarak Türkiye'de ve dünyada yağışlarda azalma görüldüğünü, Burdur Gölü özelinde ise suların her geçen gün azaldığını gözlemlediklerini ifade etti. Bu durumun ciddi bir dikkat gerektirdiğini belirten Mutlutürk, gölün çekildiği alanlarda yapılaşma taleplerinin kesinlikle olmaması gerektiğini savundu. Zira bu bölgelerdeki zeminlerin yapılaşma için elverişli olmadığını, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

DEPREM RİSKİ VE GÖL ZEMİNLERİ

Bölgedeki aktif fay hattına dikkat çeken Mutlutürk, olası bir depremde göl zeminine inşa edilecek yapıların ayakta kalamayacağını dile getirdi. Mutlutürk, bu zeminlere sağlam binalar yapılsa dahi, Fethiye-Burdur Fay Zonu üzerindeki periyodik büyük depremlerin, bu yapıları tehdit ettiğini belirtti. Göl zeminlerinin deprem sırasında sıvılaşma, oturma ve diğer mühendislik sorunları nedeniyle büyük hasar görebileceğini vurgulayan Mutlutürk, "Doğa ile baş edemezsiniz. Doğa oraya göl koymuş ve orada göl duracak. Tekrar kavuştuğumuz zaman bu sefer de binalar için gölü mü kurutacağız?" sorusunu sordu. Son olarak, Burdur'da depremin merkez üssü neresi olursa olsun, göl kenarında bulunan binaların hasar göreceğini ve göl üzerine yapılan yapıların mutlaka zarar göreceğini sözlerine ekledi.