BODRUM ÖZEL
Yayınlanma : 19 Kasım 2025 12:32
Düzenleme : 19 Kasım 2025 12:35

Bodrum’da Turizm İmarı Lüks Villaya Dönüştü: Sayıştay, Sistematik Usulsüzlükleri Tek Tek Sıraladı

Bodrum’da Turizm İmarı Lüks Villaya Dönüştü: Sayıştay, Sistematik Usulsüzlükleri Tek Tek Sıraladı
Muğla Bodrum Belediyesi’nin 2024 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu, ilçede yıllardır konuşulan “turizm imarlı arsaların villa rantına dönüştürülmesi” iddialarını somut belgelerle ortaya koydu.

Muğla Bodrum Belediyesi’nin 2024 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu, ilçede yıllardır konuşulan “turizm imarlı arsaların villa rantına dönüştürülmesi” iddialarını somut belgelerle ortaya koydu. Rapora göre Bodrum’un çeşitli bölgelerinde turizm tesisi yapılması gereken parseller, turizm ruhsatı alınarak, ancak fiilen lüks villaya dönüştürülerek konut olarak satılmış.

teknik yapı

 

Sayıştay, bu alanda ciddi imar–iskan oyunları yapıldığını, belediyenin birçok durumda denetim görevini yerine getirmediğini ve bazı usulsüzlüklerin bilerek görmezden gelindiğini belirtiyor.

 

Turizm Ruhsatı Alınıyor, Villa Yapılıp Konut Gibi Satılıyor

 

Denetimlerde turizm imarlı alanlarda yapılan yapıların konut gibi pazarlanıp satıldığı tespit edildi. Raporda özellikle şu parsellerdeki usulsüzlükler dikkat çekiyor:

  • Gölköy 130/1

  • Akyarlar 444/1

  • Akyarlar 224/77

  • Akyarlar 352/19

  • Torba 119/3

 

Bu alanlarda turizm tesisi için ruhsat alınıyor; ancak projeler lüks villa, özel havuz, geniş teras gibi konut standartlarına göre yapılıyor ve satış ofisleri kurularak konut gibi satılıyor.

Sayıştay bu yöntemi, turizm imar hakkının kötüye kullanılması ve konut amaçlı inşaat yapımının üstü örtülü şekilde gerçekleştirilmesi olarak niteliyor.

 


 

Mevzuat Çok Açık: Turizm Alanında Kat Mülkiyeti Kurulamaz

 

1 Haziran 2019’da yürürlüğe giren Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik, turizm imarlı alanlarda şu hakları kesin olarak yasaklıyor:

  • Kat mülkiyeti kurulamaz

  • Kat irtifakı kurulamaz

  • Devremülk yapılamaz

  • Konut gibi satış yapılamaz

  • Konaklama birimleri üzerinde özel kullanım hakkı tesis edilemez

Sayıştay, buna rağmen Bodrum’da turizm ruhsatı ile yapılan tesislerin bağımsız villa şeklinde satıldığını, bunun açıkça hukuka aykırı olduğunu vurguluyor.

 


 

Süs Havuzu Ruhsatta Var, Gerçekte Lüks Yüzme Havuzu

 

Rapora göre, bazı projelerde ruhsat ile gerçek arasında büyük farklar var.

 

Torba 119 ada 3 parsel en çarpıcı örneklerden:

  • Ruhsatta “süs havuzu” olarak görünen yapılar, gerçekte tam boy yüzme havuzu.

  • “Restoran” olarak görünen yapı, lüks konut olarak kullanılıyor.

  • “Pansiyon” görünen binalarda turistik tesis işlevi yok, tamamı villa.

Bu farklara rağmen belediyenin 3194 sayılı Kanun'un 32. maddesi kapsamında gerekli yaptırımları uygulamadığı belirtiliyor.

 

 


 

Belediyenin Savunması Sayıştay’dan Döndü

 

Bodrum Belediyesi, rapora verdiği savunmada:

"Biz turizm şerhini tapuya işliyoruz; satışların konut gibi yapılması belediyenin sorumluluğunda değildir." dedi.

 

Ancak Sayıştay bu savunmayı reddetti ve üç temel noktada belediyenin sorumluluğunu vurguladı:

1. Turizm ruhsatı ile alınan projelerde “inşaat hakkı (emsal)” daha yüksek. Konut olarak kullanılması imara aykırıdır.

2. Yapı kullanma izin belgesinde turizm tesisi yazıyorsa, konuta dönüştürülmesi belediyenin denetim sorumluluğundadır.

3. Ruhsata aykırı yapılaşma (süs havuzu → yüzme havuzu) tespit edilmesine rağmen gerekli işlem yapılmamıştır.

 

 


Sayıştay’dan Belediyeye: “Tapuya Turizm Şerhi İşleyin, Villa Satışını Engelleyin”

 

Rapor, sorunun çözümü için Bodrum Belediyesi'ne açık talimatlar iletiyor:

 

  • Turizm imarlı tüm parseller Tapu Sicil Müdürlüğü’ne bildirilerek turizm şerhi işlenmeli.

  • Bu alanlarda kat mülkiyeti / irtifakı kesin olarak engellenmeli.

  • Ruhsat aşamasında bağımsız bölümlerin kullanım amacı mimari projede net belirtilmeli.

  • Konut olarak kullanılan turizm tesislerinde işlem yapılmalı.

  • Ruhsata aykırı havuz, kullanım değişiklikleri, bağımsız bölüm dönüşümleri için 3194 sayılı Kanun gereği yaptırımlar uygulanmalı.


 

Bodrum’da Sistematik Bir İmar – İskân Oyunu Gün Yüzüne Çıktı

 

Sayıştay raporu, Bodrum’da turizme ayrılmış değerli kıyı ve yamaç arazilerinin villa rantına dönüştürüldüğünü, belediyenin bu süreçte yeterli denetimi yapmadığını, bazı durumlarda ise mevzuata aykırılıkların görmezden gelindiğini ortaya koyuyor.

Turizm ruhsatı üzerinden konut üretimi, hem imar planlarını hem de kamu yararını ihlal eden ciddi bir sorun olarak raporda kayda geçti.