• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 01 Eylül 2026 12:39

Bodrum'da av sezonu başladı: 10 bin yavru levrek denize bırakıldı

Bodrum'da av sezonu başladı: 10 bin yavru levrek denize bırakıldı
Bodrum'da 2026-2027 su ürünleri av sezonu açıldı. Törende 10 bin yavru levrek denize bırakıldı, geleneksel balık mezatı yapıldı. Balıkçılık, Muğla ekonomisine yılda 750 milyon dolar döviz kazandırıyor.

Bodrum'un Torba Balıkçı Barınağı'nda 2026-2027 Su Ürünleri Av Sezonu'nun açılışı coşkulu bir törenle yapıldı. Etkinlik kapsamında denize 10 bin yavru levrek bırakılarak yeni sezonun bereketi dilekleri güçlendirildi.

Bereket duası ve halkoyunları ile renklenen açılış

Akşam saatlerinde başlayan program, balıkçı barınağında gerçekleştirilen dip temizliği çalışmasıyla start aldı. Protokol üyelerinin de katılımıyla denize bırakılan yavru levrekler, geleceğe yapılan bir yatırım olarak dikkat çekti. Halkoyunları gösterileriyle şenlenen etkinlikte, geleneksel balık mezatı kuruldu. Granyöz, levrek, çipura, dülger ve kefal gibi birbirinden lezzetli balıklar, açık artırmayla yeni sahiplerini buldu. Katılımcılara balık-ekmek ikramının yapıldığı törende, yeni sezonun bol ve bereketli geçmesi temennisiyle bereket duası edildi. Balıkçı gemilerine binerek sembolik olarak denize açılan katılımcılar, “Vira Bismillah” diyerek yeni sezona merhaba dedi.

Balıkçılığın Muğla ekonomisindeki yeri ve destekler

Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, balıkçılığın Muğla için taşıdığı büyük öneme vurgu yaptı. Baydar, “Şu anda ilimizde avcılıkla geçinen 4 bin 614 balıkçımız ve 1117 balıkçı teknemiz bulunuyor. Bu gece yarısı itibarıyla 15 Nisan'a kadar avcılık faaliyetlerine başlayacaklar. İlimizde 10 adet trol ve 10 adet gırgır gemisi mevcut. Üretici sayımız, pek çok ildeki Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üretici sayısıyla yarışır düzeyde. Balıkçılığın yanı sıra, ilimiz yetiştiricilik sektöründe de oldukça güçlü. Toplam 342 tesiste yaklaşık 170 bin ton balık üretiliyor ve bu üretim, ülke ihtiyacının yüzde 26'sını karşılıyor. İhracatımızla da ülkemize önemli döviz girdisi sağlıyoruz, özellikle levrek ve çipura ihracatıyla yıllık yaklaşık 750 milyon dolar gelir elde ediyoruz,” dedi. Bodrum Belediye Başkan Vekili Ercan Pehlivan, tüm balıkçılara bereketli bir sezon temennisinde bulundu. Bodrum Kaymakamı Ali Sırmalı ise kamu kurumlarının balıkçılığı geliştirmek için her türlü desteği sağladığını belirtti. Sırmalı, “Bodrum'da yaklaşık 1320 balıkçımız ve 387 ruhsatlı teknemiz var. 10 balıkçı kooperatifimiz ve 6 barınağımız bulunuyor. Bu rakamlar, bir emeği ve bir geçim dünyasını ifade ediyor. Balıkçılık meşakkatli ve fedakarlık isteyen bir meslek. Balıkçılarımız, bizler uyurken denize açılıp zorlu bir mücadele veriyorlar. Allah yollarını açık etsin,” diye konuştu. Muğla Vali Vekili İsmail Çorumluoğlu da balıkçılığın Muğla ekonomisindeki kilit rolüne dikkat çekti. Çorumluoğlu, “4 bin 600 civarında vatandaşımız balıkçılıktan geçimini sağlıyor, bunun 600'ü kadınlarımız. Bu, Anadolu'da orta ölçekli bir ilçe nüfusu kadar. 1100'ün üzerinde teknemiz, 10 gırgır ve 10 trolümüz var. 750 milyon dolarlık ihracatımızla Muğla ticaretinde balıkçılık önemli bir yer tutuyor. Yeni sezonda balıkçılarımızın bol balık yakalaması, hem onların daha çok kazanmasını hem de sofralarımıza daha ucuz ve kaliteli balık gelmesini sağlayacak,” ifadelerini kullandı.