• satrroıad dörüm
DÜNYA
Yayınlanma : 09 Temmuz 2026 02:38

Avrupa'nın füze gücüne dev adım: ABD dışında ATACMS üretimi başlıyor

Avrupa'nın füze gücüne dev adım: ABD dışında ATACMS üretimi başlıyor
Almanya, ABD dışında ilk kez ATACMS füze üretimine ev sahipliği yapacak. Lockheed Martin ve Rheinmetall arasındaki anlaşma, Avrupa'nın savunma sanayisini güçlendirerek teslim sürelerini azaltmayı hedefliyor.

Avrupa kıtasının savunma sanayisinde dengeleri değiştirecek bir gelişme yaşanıyor. Almanya'nın Unterlüß tesisinde ATACMS füzelerinin üretimi ve son montaj işlemlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu stratejik adım, üretilecek sistemlerin NATO üyesi ülkeler ve Avrupa'daki müttefiklere sevk edilmesini hedefliyor. Anlaşmanın hayata geçmesi için ise ABD ve Almanya hükümetlerinin resmi onayının alınması bekleniyor.

sempati mobilya

Avrupa\

NATO ZİRVESİNDE İMZALAR ATILDI

Bu önemli mutabakat zaptı (MoU), Ankara'da düzenlenen NATO Zirvesi kapsamındaki Savunma Sanayi Forumu esnasında Lockheed Martin ve Rheinmetall arasında imzalandı. Bu anlaşma, ATACMS füzelerinin ABD toprakları dışında ilk kez ortaklaşa üretilmesine yönelik atılan resmi bir adım olarak kayıtlara geçti. Yaklaşık 300 kilometre menzile sahip olan ATACMS füzeleri, özellikle HIMARS ve M270 çok namlulu roketatar sistemleri aracılığıyla kullanılabiliyor. Bugüne dek sadece ABD'de üretilen bu gelişmiş füze sisteminin Avrupa'da da üretilecek olması, kıtanın savunma kapasitesi açısından tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor.

AVRUPA'NIN BAĞIMLILIĞI AZALACAK

Yetkililer, yeni üretim merkezinin Avrupa ülkelerinin karşılaştığı uzun teslim sürelerini önemli ölçüde azaltacağını, mühimmat stoklarının daha hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlayacağını ve NATO'nun genel savunma yeteneklerini güçlendireceğini vurguluyor. Proje aynı zamanda son yıllarda artan güvenlik endişeleri karşısında Avrupa'nın kendi üretim altyapısını daha da sağlamlaştırmayı amaçlıyor. Rheinmetall'in bildirdiğine göre, bu tesislerde sadece ATACMS değil, gelecekte geliştirilecek yeni nesil hassas güdümlü füze sistemlerinin bazı kritik bileşenlerinin de üretilmesi öngörülüyor. İlk üretim faaliyetlerinin ise 2027 yılı içerisinde başlaması planlanıyor. Savunma analistleri ise bu girişimin, Avrupa'nın ABD üretimine olan tam bağımlılığını ortadan kaldırmayacak olsa da, kıtadaki mühimmat üretim kapasitesini artıracak en anlamlı adımlardan biri olduğunu belirtiyor. Bu proje aynı zamanda NATO müttefiklerinin ortak savunma sanayi iş birliklerini genişletme stratejisinin de önemli bir parçası olarak görülüyor.