• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 09 Eylül 2026 01:19

Avrupa'da enerji devi iflas başvurusunda bulundu

Avrupa'da enerji devi iflas başvurusunda bulundu
Avrupa'nın önde gelen güneş enerjisi şirketlerinden Enerparc AG, finansal sıkıntılar nedeniyle mahkemeye başvurarak önleyici iflas sürecine girdi. Yaklaşık 700 çalışanı bulunan şirkette geçici iflas yöneticisi atanırken, maaşlar güvence alt

Avrupa'nın tanınmış bağımsız güneş enerjisi üreticilerinden Enerparc AG, finansal zorluklar nedeniyle mahkemeye başvurarak önleyici iflas sürecini başlattı. Hamburg Bölge Mahkemesi, yaklaşık 700 çalışanı bulunan şirketin bu durumunu resmen onayladı.

İflas yöneticisi atandı ve maaşlar güvence altına alındı

Hamburg Bölge Mahkemesi'nin kararıyla BRL hukuk firmasından avukat Stefan Denkhaus geçici iflas yöneticisi olarak atandı. Bu hukuki sürecin bir parçası olarak, şirkette görev yapan yaklaşık 700 çalışanın üç aylık maaşlarının güvence altına alınacağı açıklandı. Resmi kaynaklara göre, bu süreç sadece ana şirket Enerparc AG'yi etkilemekte olup, iştirakler ve bağlı proje şirketleri bu hukuki işlemin dışında tutulmaktadır.

Şirketin geçmişi ve finansman paketine rağmen gelen karar

2008 yılında Hamburg'da kurulan Enerparc, büyük ölçekli arazi ve çatı tipi güneş enerjisi santrallerinin geliştirilmesi ve işletilmesinde uzmanlaşmıştır. Şirket, Almanya ve uluslararası pazarlarda toplamda yaklaşık 6,6 GW kapasiteli 1.000'den fazla güneş enerjisi projesi hayata geçirmiş ve bu projelerin bir kısmını portföyünde tutarak işletmeye devam etmektedir. Bu olumsuz gelişmeden kısa bir süre önce şirket, güneş enerjisi ve batarya enerji depolama alanındaki portföyünü genişletmek amacıyla 1 milyar euroluk önemli bir finansman paketi sağlamıştı. Bu paketin 500 milyon euroluk ikincil kredi ve 500 milyon euroya kadar artırılabilecek uzun vadeli proje finansmanından oluştuğu bildirilmişti. Ancak, mahkeme tebligatında iflas işlemlerine yol açan spesifik gerekçelere dair henüz detaylı bir açıklama yapılmamıştır.