• ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 29 Eylül 2026 04:48

Araştırmacılar, ayçiçeğinden ilhamla yeni soğutma sistemi geliştirdi

Araştırmacılar, ayçiçeğinden ilhamla yeni soğutma sistemi geliştirdi
Çinli araştırmacılar, ayçiçeklerinden esinlenerek geliştirdikleri yeni radyatif soğutma sistemi ile güneşin en yüksek olduğu saatlerde soğutma performansını artırmayı başardı.

Çin'deki Nankin Güneydoğu Üniversitesi ile Devlet Şebekesi Elektrik Gücü Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanları, ayçiçeklerinin güneşi izleme mekanizmasından esinlenerek yeni bir radyatif soğutma sistemi tanıttı.

Yeni teknoloji DSVFS

Dynamic Sky View Factor Steering (DSVFS - Dinamik Gökyüzü Görüş Faktörü Yönlendirmesi) adı verilen bu sistem, güneşin en yüksek olduğu öğle saatlerinde geleneksel sistemlere göre soğutma performansında belirgin bir artış sağlıyor. Radyatif soğutma teknolojisi, yüzeylerin ısıyı kızılötesi radyasyonla gökyüzüne yayma prensibine dayanıyor.

Otamatik yüzey ayarı

Gündüz saatlerinde güneş ışınlarının soğutma etkisini azaltması nedeniyle, DSVFS sistemi iki eksenli bir yalpa çemberi ve güneş sensörleri kullanarak yüzey açısını otomatik olarak ayarlıyor. Bu sayede, yüzey güneş ışığını en aza indirgeyerek ısı alışverişini dengeliyor. Hava kapalı olduğunda sistem, ışınımın eşit dağılması nedeniyle otomatik olarak yatay konuma geçiyor. Testlerde, DSVFS sistemli yüzeyler öğle vakitlerinde 71 W/m² soğutma akısı üretirken, sabit konumdaki yüzeylerde bu değer 30 W/m² olarak ölçüldü. Araştırmacılar, bu farkın soğutma akısında %135'lik bir artışa karşılık geldiğini belirtti. Ayrıca, sistemin enerji tüketimi ortalama 2 W/m² iken, yüzey sıcaklığı çevre havasının 2,2°C altında kalabiliyor.