• satrıda dörüm bayram
EKONOMİ
Yayınlanma : 01 Haziran 2026 09:26
Düzenleme : 01 Haziran 2026 09:28

Altın ve gümüşte tansiyon yükseliyor: Anlaşma olmazsa tehlike çanları çalacak!

Altın ve gümüşte tansiyon yükseliyor: Anlaşma olmazsa tehlike çanları çalacak!
Pusula Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, ateşkes görüşmelerinin başarısız olması durumunda altın ve gümüşte sert düşüşler olabileceği uyarısında bulundu. Olumlu senaryoda ise yükseliş beklentisi hakim.

Pusula Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'dan yatırımcıları yakından ilgilendiren kritik uyarılar geldi. Değerli metallerin seyrini belirleyecek ana faktörün, bölgedeki ateşkes görüşmelerinin sonucu olacağını belirten Eryılmaz, olası bir anlaşmazlık durumunda altın ve gümüşte sert düşüşler yaşanabileceği öngörüsünde bulundu.

sempati mobilya

ATEŞKES SÜRECİ KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

ABD ile İran arasındaki 60 günlük ateşkes uzatma anlaşmasına yakın olunduğuna dair iddialar piyasalarda bir iyimserlik dalgası yaratmış olsa da, Doç. Dr. Filiz Eryılmaz bu iyimserliğin kırılgan olduğunu vurguladı. Eryılmaz'a göre, eğer görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanır veya bölgede gerilim yeniden tırmanırsa, ons altının yeniden 4.400 dolar seviyesinin altına gerilemesi kaçınılmaz görünüyor. Bu olumsuz senaryonun sadece altını değil, gümüşü de çok daha sert bir şekilde baskılayabileceği belirtildi.

OLUMSUZ AKIŞ ALTIN VE GÜMÜŞÜ NASIL ETKİLER?

Geçtiğimiz hafta ons altında yaşanan sert fiyat hareketlerine dikkat çeken Eryılmaz, ons altının 4.395 dolara kadar indiğini hatırlattı. Ancak, ateşkes sürecine yönelik olumlu haber akışının devam etmesi durumunda ons altında 4.600 dolar, hatta 4.700 doların üzerindeki seviyelerin gündeme gelebileceğini belirtti. Bu iyimser tabloda, gümüşün yükselişinin altına kıyasla daha güçlü olabileceği değerlendirmesi yapıldı. Buna rağmen, ateşkes mesajlarının etkisiyle 4.540 dolar seviyelerine çıkan ons altın, mayıs ayını yüzde 1.8'lik bir kayıpla tamamlarken, gümüş ons fiyatı yüzde 2.9'luk bir yükselişle 76 dolar seviyelerinde ayı kapattı. Uzman, bu ifadelerin yatırım tavsiyesi olmadığını da sözlerine ekledi.