• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 12 Eylül 2026 18:14

Alaska açıklarında kurtarma: Teknesi alabora olan genç 62 saat sonra bulundu

Alaska açıklarında kurtarma: Teknesi alabora olan genç 62 saat sonra bulundu
Alaska'da balık tutarken teknesi alabora olan 15 yaşındaki Derek Parker Aghnaanga, 62 saat sonra kurtarıldı. Gencin ağabeyi ve kuzeni hayatını kaybetti.

Alaska'nın Bering Denizi'nde balık tutarken tekneleri alabora olan 15 yaşındaki bir genç, buz gibi sularda 62 saat boyunca ters dönmüş kayığın üzerinde hayatta kalmayı başardıktan sonra Pazartesi günü kurtarıldı. Gencin ağabeyi ve kuzeninin cansız bedenlerine ise ulaşıldı.

Umutsuz bekleyiş ve kurtarma operasyonu

Olay, Cuma günü Savoonga köyünden ayrılan ve Pazar günü dönmesi beklenen grubun başına geldi. Teknesi alabora olduktan sonra genç Derek Parker Aghnaanga, ters dönmüş kayığına tutunarak zorlu koşullarda hayatta kalmaya çalıştı. Teknenin kurtarıldığı sırada soğuktan dişleri kenetlenmiş olan Aghnaanga, kurtarma ekiplerine ağabeyinin kayığın altında olduğunu söyledi ancak daha sonra kuzenini de kaybettiği anlaşıldı. ABD Sahil Güvenlik ekipleri, Pazartesi sabahı bir hava aracı tarafından fark edilen genci kurtarmak için harekete geçti. Kurtarma operasyonunda bir balıkçı teknesi de devreye girdi.

Hayatta kalma mücadelesi ve köy kültürü

The Northwest Explorer adlı balıkçı teknesinin kaptanı Adam White, gencin yaklaşık 10 santigrat derece su sıcaklığında ve karanlıkta kayığa tutunduğunu belirterek, “O gerçekten güçlü bir çocuk” şeklinde konuştu. Kurtarılan genç, hipotermi belirtileri gösterdi ve mürettebat tarafından battaniyeler ve sıcak paketlerle tedavi edildi. Savoonga köyünde halibut balıkçılığının kültürel ve ekonomik önemine değinen köy sakinlerinden Collen Walker, hayatını kaybeden ağabey Sidney Kulowiyi'nin baba figürü olduğunu ve köy halkı için bir sağlayıcı olduğunu anlattı. Ailenin kurtarma anındaki yaşadığı sevinç, kayıp ihbarının ardından başlayan umutsuz bekleyişin ardından büyük bir duygu seline dönüştü.