• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 13 Ağustos 2026 23:54
Düzenleme : 13 Ağustos 2026 23:55

ABD mahkemesi, Trump'ın gümrük muafiyetini onayladı

ABD mahkemesi, Trump'ın gümrük muafiyetini onayladı
ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Trump'ın 800 dolara kadar olan gönderilere uygulanan gümrük muafiyetini kaldırma yetkisini onayladı. Bu karar, Trump yönetiminin uygulamalarını pekiştirdi.

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Donald Trump'ın 800 dolar ve altındaki düşük değerli gönderilere uygulanan vergi muafiyetini kaldırma yetkisini onayladı.

Mahkeme kararının gerekçesi

Mahkeme, Detroit Axle'ın açtığı davayı reddederken, Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası'nın (IEEPA) Başkan'a yabancı ülkelerin ekonomik çıkarlarıyla ilgili hak ve ayrıcalıkları geçersiz kılma yetkisi verdiğini belirtti. 'De minimis' muafiyetinin bu bağlamda yasal bir ayrıcalık olduğunu vurguladı.

Trump'ın açıklamaları

Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “'De minimis' muafiyeti konusunda büyük bir zafer elde ettik” dedi. Yabancı göndericilerin yıllardır 800 dolara kadar olan paketleri gümrüksüz gönderebildiklerine dikkat çekti ve bunun tarifelerden kaçanlar için bir açık kapı oluşturduğunu savundu. Trump, bu muafiyetin uyuşturucu ve sahte ürün kaçakçılığına yol açtığını ifade etti.