Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 60 dönümlük bir alanda buğday üretimine başlayan Zekayi Karaca, azmiyle arazisini 500 dönüme kadar genişletmeyi başardı. Ancak, bu büyümeye rağmen buğday fiyatlarının beklentilerinin altında kalması, çiftçinin yüzünü güldürmedi.

ÜRETİM ARTTI, KAZANÇ BEKLENTİSİ KARŞILANMADI
Bilecik genelinde bu yıl 335 bin dekar alandan 167 bin 500 ton buğday hasadı beklenirken, il ve ilçelerindeki çiftçiler, geçen yıla kıyasla aynı kalan fiyatlar nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor. Osmaneli ilçesine bağlı Medetli Köyü'nde hasat yapan Zekayi Karaca, buğdayın kilogramının şu anda 11-12 TL civarında seyrettiğini belirtti. Karaca, bu yıl dönüm başına 400 ila 600 kilogram arasında verim aldıklarını, verimliliğin yüksek olmasının sevindirici olduğunu ancak fiyatların beklentileri karşılamadığını ifade etti.

ÇİFTÇİLERİN TABAN FİYAT BEKLENTİSİ YÜKSEK KALDI
Karaca, buğday fiyatlarının en az 14-15 TL civarında olmasını beklediklerini, bu seviyenin kendileri için daha sürdürülebilir bir kazanç sağlayacağını dile getirdi. Ancak bu beklentilerinin gerçekleşmemesi, çiftçinin üretim maliyetleri ve geleceğe yönelik planlamaları üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Bu durum, Bilecik ve çevresindeki diğer çiftçiler için de benzer bir tabloyu ortaya koyuyor.







