Petrol fiyatları 108 doları aştı, küresel protestolar arttı

  • 8 / 1 Petrol fiyatları 108 doları aştı, küresel protestolar arttı 0

    ABD ve İsrail'in İran'a yönelik politikalarının bir sonucu olarak petrol fiyatlarının varil başına 100 doları aşması, dünya genelinde petrol isyanlarını tetikledi.

  • 8 / 2 Petrol fiyatları 108 doları aştı, küresel protestolar arttı 1

    Orta Doğu enerjisine bağımlı olan ve artan kamu borçlarıyla mücadele eden ülkelerde enflasyon yükselişi ve sübvansiyon yükü altında kalan halklar, Güney Amerika'dan Orta Doğu'ya kadar pek çok coğrafyada protesto gösterileri düzenledi. Suriye'de öfkeli vatandaşlar yolları lastik yakarak trafiğe kapatırken, Endonezya'da hükümet destekçileri ile fiyatları protesto eden gruplar arasında çatışmalar yaşandı. Rusya'da ise araçlar uzun kuyruklar oluşturdu. Petrol zengini ülkeler dahi artan fiyatlarla başa çıkmakta zorlanırken, petrol kıtlığı halkın temel ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetini de olumsuz etkiledi.

  • 8 / 3 Petrol fiyatları 108 doları aştı, küresel protestolar arttı 2

    Endonezya'nın Güney Sulawesi eyaletinin başkenti Makassar'da mutfak tüpü ve benzin sıkıntısı yaşanırken, taksi şoförleri yeni yakıt kısıtlamalarını protesto etti. Cava adasındaki Yogyakarta'da öğrenciler akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı gösteriler düzenledi. Filipinler'de yüksek yakıt fiyatları nedeniyle balıkçılar denize açılamazken, Quezon'da otobüs ve taksi şoförleri greve gitti. Vietnam'da Grab sürücüleri düşük kazançlar nedeniyle boykot çağrısı yaptı. Guatemala'da ulaştırma çalışanları ve yerli aktivistler akaryakıt vergilerinin askıya alınmasını talep etti, bazı bölgelerde protestolar şiddetlenerek araçlar ateşe verildi. Portekiz'de motorin fiyatlarının yükselmesi üzerine sürücüler sosyal medya üzerinden organize olarak yavaş sürüş eylemleri gerçekleştirdi. Bangladeş'te sıvılaştırılmış doğal gaz eksikliği elektrik kesintilerine ve tekstil fabrikalarının geçici kapanmasına yol açtı. Suriye'de ise benzin ve motorin fiyatlarındaki geçici artış kararı sonrası halk sokaklara dökülerek lastik yakıp trafiği kesti. Uzmanlar, gelişmekte olan ülkelerin krizi yönetme kapasitesinin tükenmesi halinde küresel finans piyasalarının etkileneceği ve bunun herkesin sorunu haline geleceği uyarısında bulundu.

  • 8 / 4 Petrol fiyatları 108 doları aştı, küresel protestolar arttı 3

  • 8 / 5 Petrol fiyatları 108 doları aştı, küresel protestolar arttı 4

  • 8 / 6 Petrol fiyatları 108 doları aştı, küresel protestolar arttı 5

  • 8 / 7 Petrol fiyatları 108 doları aştı, küresel protestolar arttı 6

  • 8 / 8 Petrol fiyatları 108 doları aştı, küresel protestolar arttı 7